14.3 C
Vranje
subota, 24 septembra, 2022
NaslovnaRelax kutakITVaš telefon zna gde ste bili

Vaš telefon zna gde ste bili

Korisnici Android i iPhone smartfonova znaju da njihovi telefoni poseduju opciju GPS- Globalnog pozicioniranja, pa uslovno rečeno Vaš telefon zna gde ste bili.

Ova funkcija pristupa signalu sa satelita, te vam uvek može reći kako da stignete najbržim putem, gde su dobri restorani, koncerti, koliko su daleko vaši prijatelji.

A da li ste znali da vaš telefon poseduje i „tajnu“ memoriju apsolutno  svih mesta koje ste posetili? Telefoni pamte sva mesta na koja odete – kafiće, restorane, prodavnice, pumpe, škole, fakultete.

Neke aplikacije, poput Instagrama, G+ i Messengera imaju svoje posebne delove gde skladište podatke o kretanju korisnika. Ovde treba reći da ovo nema veze sa „tagovanjem“ tj. prijavljivanjem na lokaciju u aplikacijama poput Facebooka ili Instagrama – ovi podaci se čuvaju u samom telefonu.

Na svu sreću – ovim podacima možete lako pristupiti i obrisati ih!

Ako koristite Android telefon – idite u Podešavanja, onda Lokacija (Location services). Ovde možete da vidite, za svaku aplikaciju posebno, koliko podataka o kretanju je prikupila. Takođe, ovde možete i iskjučiti korišćenje lokacije na vašem telefonu.

Ako koristite iPhone – idite u Podešavanja, pa onda Privatnost (Privacy), pa onda Lokacija (Location Services) . Na dnu ovih podešavanja je i opcija System – Frequent Locations. Ovde možete pogledati sve lokacije na kojima ste bili, čak i koliko puta ste posetili neko mesto.

Treba napomenuti da vlasnici Android telefona sve ove podatke (pa i čitavu mapu svog kretanja) mogu pogledati i na računaru, tako što se uloguju na Google stranici podacima koje koriste za Google nalog na telefonu.Takođe, sve ove podatke na Android uređajima možete i prebaciti na novi telefon.

U aplikaciji Google Maps, idite do Podešavanja, pa do opcije Lični sadržaj. Ovde možete uključiti ili isključiti koje sve podatke o vašem kretanju telefon deli na Internetu, takođe i da li slike koje slikate telefon imaju informaciju o mestu gde su nastale.

Moderni telefoni imaju pregršt opcija koje nam mogu biti korisne. Zato treba da poznajemo svoje uređaje kako bi sačuvali svoju privatnost, a lični podaci iz naših telefona ne bi završili negde na Internetu.

Ivan Trajković

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Popularno

Rock festival ,,Downhill“ u Vranju

U subotu 10.septembra, od 21 sat u sali Omladinskog kulturnog centra (OKCE) u Vranju, biće održan rock festival ,,Downhill", koji organizuju Grad Vranje i...

Mladić iz Vranja uboden nožem u lokalnom kafiću

U sredu Dan žalosti u Vladičinom Hanu