NaslovnaRelax kutakPraznične čarolije i zašto ih obožavamo

Praznične čarolije i zašto ih obožavamo

Zimski meseci i sve što oni sa sobom donose opet su pred nama. Osim hladne klime i snežnog pokrivača, zna se na šta prvo asociraju – na vreme za doček Nove godine, obeležavanja  Božića i svih prazničnih čarolija, koje su njihov neizostavan deo, ali i svega onoga što ovi praznici sa sobom donose.

Poznati kao vreme darivanja, praštanja i stvaranja najlepših uspomena, praznici su tu da nam ulepšaju ovaj deo godine,  a  rituale koji su njihovo glavno obeležje i propratni element obožavamo!

Zato uopšte ne sumnjamo u to da ćete, recimo, svečano proslaviti doček 2020. Nove godine , ali ni u to da ćete uživati u drugim prazničnim ritualima.

Evo koje su to nezaobilazne praznične čarolije i zbog čega ih obožavamo.

Kićenje jelke i dekorisanje doma u duhu praznika

Zimzeleno drvo simbol je većnog života, dugovečnosti i mladosti, a postoje mnoge legende o tome kako je nastala prva novogodišnja jelka.

Da li ste znali da kićenje novogodišnje i božićne jelke korene vuče još iz XI veka?

I dan-danas, jelka se kiti u domovima širom sveta, pa je tako kod mnogih naroda ona sasvim nezaobilazna, a ukrašava se svake godine u isto vreme. KIćenje jelke kroz istoriju je poprimilo značajne simbole, koji su često različito protumačeni u različitim krajevima sveta.

Ipak, jedno je svima zajedničko – kićenje jelke mnogima je omiljeni porodični ritual! Svaka porodica jelku kiti na sebi svojstven način, a ovaj ritual predstavlja savršen povod za provođenje zajedničkog vremena i to u duhu novogodišnjih čarolija.

Osim jelke, i čitav dom se sve češće dekoriše, pa tako stvara savršen praznični ambijent, koji atmosferu i izgled svačije kuće učine takvim da budu u duhu praznika i svega lepog što nam oni donose.

Doček Nove godine – svečani novi početak

Doček Nove godine takođe se slavi u celom svetu, mada ne i u isto vreme. Doček je savršena prilika da se provedemo sa najbližima, uglavnom svečano i sasvim nezaboravno.

Dok neki obožavaju da Novu godinu dočekaju na nekoj od najboljih žurki godine, drugi se radije odlučuju za elegantnu večeru, a mnogi vole i da ostanu kod kuće, gde mogu dočekati Novu godinu na najintimniji način.

Ali sem toga što je sjajna prilika za najsvečanije odevne kombinacije, druženje i nezaboravan provod, zbog čega obožavamo Novu godinu, šta ona za nas predstavlja?

Pre svega, Nova godina simboliše sabiranje prošlogodišnjih uspeha i neuspeha, a i novi početak, za koji se svako nada da će biti bolji od onog prethodnog. Tu su i čuvene novogodišnje odluke, koje nam služe kao vodilje tokom ostatka godine. Svima se desi da neke od njih ostanu neispunjene – ne dajte da vas to demotiviše i prepišite ih u listu naradne Nove godine!

Novogodišnji i božićni pokloni

Razmena novogodišnjih poklona svakome je među omiljenim ritualima, a sjajan je način da se nekome kaže: “Srećna Nova godina”, ali i “Želim da budemo bliski i u sledećoj”, kao i “Hvala za sve lepe zajedničke trenutke od prošle godine”.

Novogodišnji pokloni, po tradiciji bi trebalo da se nađu ispod jelke, a otvaraju u novogodišnjoj ili božićnoj noći.

Ipak, ukoliko ćete drage osobe videti van kuće, u kojoj se jelka nalazi, a za vreme praznične euforije – ponesite poklon sa sobom i uručite ga dragoj osobi. Svaki trenutak je pravi trenutak za poklanjanje pažnje dragima.

Božićni ručak – tradicija koja se ne propušta

Staro, nepisano pravilo nalaže da se za Božić ostaje kod kuće,  u krugu porodice i najbližih. Prvi dan Božića nikome se ne dolazi u posetu, a u kuću bi trebalo da uđe samo položajnik koji simboliše dolazak sreće i blagostanja. Zato su se oduvek za “poslanstvo” birale osobe za koje se smatra da imaju sreće.

Božićni ručak tako predstavlja trpezu kojoj prisustvuju samo najbliži i savršen izgovor za provođenje zajedničkog vremena i stvaranja najlepših uspomena.

Praznične čarolije zaista su čarobne, zar ne? Srećni praznici i provedite ih najlepše do sada!

Buy Me A Coffee

Popularno

Na Urgentnom skoro duplo više pregleda nego inače

Na Urgentnom odeljenju vranjske bolnice minulog vikenda obavljeno je čak 220 pregleda, što je skoro duplo više od prosečnog broja pacijenata koji zatraže pomoć. Lekari...

PČINJSKI OKRUG: 15 pozitivnih na koronavirus