Praznične čarolije i zašto ih obožavamo

Zimski meseci i sve što oni sa sobom donose opet su pred nama. Osim hladne klime i snežnog pokrivača, zna se na šta prvo asociraju – na vreme za doček Nove godine, obeležavanja  Božića i svih prazničnih čarolija, koje su njihov neizostavan deo, ali i svega onoga što ovi praznici sa sobom donose.

Poznati kao vreme darivanja, praštanja i stvaranja najlepših uspomena, praznici su tu da nam ulepšaju ovaj deo godine,  a  rituale koji su njihovo glavno obeležje i propratni element obožavamo!

Zato uopšte ne sumnjamo u to da ćete, recimo, svečano proslaviti doček 2020. Nove godine , ali ni u to da ćete uživati u drugim prazničnim ritualima.

Evo koje su to nezaobilazne praznične čarolije i zbog čega ih obožavamo.

Kićenje jelke i dekorisanje doma u duhu praznika

Zimzeleno drvo simbol je većnog života, dugovečnosti i mladosti, a postoje mnoge legende o tome kako je nastala prva novogodišnja jelka.

Da li ste znali da kićenje novogodišnje i božićne jelke korene vuče još iz XI veka?

I dan-danas, jelka se kiti u domovima širom sveta, pa je tako kod mnogih naroda ona sasvim nezaobilazna, a ukrašava se svake godine u isto vreme. KIćenje jelke kroz istoriju je poprimilo značajne simbole, koji su često različito protumačeni u različitim krajevima sveta.

Ipak, jedno je svima zajedničko – kićenje jelke mnogima je omiljeni porodični ritual! Svaka porodica jelku kiti na sebi svojstven način, a ovaj ritual predstavlja savršen povod za provođenje zajedničkog vremena i to u duhu novogodišnjih čarolija.

Osim jelke, i čitav dom se sve češće dekoriše, pa tako stvara savršen praznični ambijent, koji atmosferu i izgled svačije kuće učine takvim da budu u duhu praznika i svega lepog što nam oni donose.

Doček Nove godine – svečani novi početak

Doček Nove godine takođe se slavi u celom svetu, mada ne i u isto vreme. Doček je savršena prilika da se provedemo sa najbližima, uglavnom svečano i sasvim nezaboravno.

Dok neki obožavaju da Novu godinu dočekaju na nekoj od najboljih žurki godine, drugi se radije odlučuju za elegantnu večeru, a mnogi vole i da ostanu kod kuće, gde mogu dočekati Novu godinu na najintimniji način.

Ali sem toga što je sjajna prilika za najsvečanije odevne kombinacije, druženje i nezaboravan provod, zbog čega obožavamo Novu godinu, šta ona za nas predstavlja?

Pre svega, Nova godina simboliše sabiranje prošlogodišnjih uspeha i neuspeha, a i novi početak, za koji se svako nada da će biti bolji od onog prethodnog. Tu su i čuvene novogodišnje odluke, koje nam služe kao vodilje tokom ostatka godine. Svima se desi da neke od njih ostanu neispunjene – ne dajte da vas to demotiviše i prepišite ih u listu naradne Nove godine!

Novogodišnji i božićni pokloni

Razmena novogodišnjih poklona svakome je među omiljenim ritualima, a sjajan je način da se nekome kaže: “Srećna Nova godina”, ali i “Želim da budemo bliski i u sledećoj”, kao i “Hvala za sve lepe zajedničke trenutke od prošle godine”.

Novogodišnji pokloni, po tradiciji bi trebalo da se nađu ispod jelke, a otvaraju u novogodišnjoj ili božićnoj noći.

Ipak, ukoliko ćete drage osobe videti van kuće, u kojoj se jelka nalazi, a za vreme praznične euforije – ponesite poklon sa sobom i uručite ga dragoj osobi. Svaki trenutak je pravi trenutak za poklanjanje pažnje dragima.

Božićni ručak – tradicija koja se ne propušta

Staro, nepisano pravilo nalaže da se za Božić ostaje kod kuće,  u krugu porodice i najbližih. Prvi dan Božića nikome se ne dolazi u posetu, a u kuću bi trebalo da uđe samo položajnik koji simboliše dolazak sreće i blagostanja. Zato su se oduvek za “poslanstvo” birale osobe za koje se smatra da imaju sreće.

Božićni ručak tako predstavlja trpezu kojoj prisustvuju samo najbliži i savršen izgovor za provođenje zajedničkog vremena i stvaranja najlepših uspomena.

Praznične čarolije zaista su čarobne, zar ne? Srećni praznici i provedite ih najlepše do sada!