NaslovnaVestiCOVID -19COVID 19: Svi ugostiteljski objekti mogu raditi do 23 sata

COVID 19: Svi ugostiteljski objekti mogu raditi do 23 sata

Gradski štab za vanredne situacije saopštio je da je Krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva Republike Srbije od zarazne bolesti COVID 19,  na današnjoj sednici doneo Odluku po kojoj se ograničava radno vreme ugostiteljskih objekta do 23 časa, uključujući i bašte.

Ova mera doneta je zbog povećanja broja laboratorijski  potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom. Iz gradskog Štaba poručuju da će  skladu sa tim, biti pooštrena kontrola poštovanja propisanih mera.

***************

Na današnjoj sednici Gradskog štaba za vanredne situacije, kojom je predsedavao gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković razmatrana je trenutna epidemiološka situacija na teritoriji grada Vranja.
Između ostalog, razmatrano je poštovanje propisanih posebnih mera Vlade RS za lokalne samouprave u kojima je proglašena vanredna situacija. To se pre svega odnosi na zabranu okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet lica, ako nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite, kao i zabranu organizovanja svečanosti, sportskih i zabavnih manifestacija.
Razmatrane su i preventivne mere koje se odnose na predškolske i obrazovne ustanove, koje nalažu da se u obrazovnim ustanovama odlože okupljanja, a prijemni i drugi ispiti budu sprovedeni uz primenu svih mera lične zaštite (fizička distanca od dva metra, obavezno nošenje maske i rukavica).
Naglašeno je da je u svim zatvorenim prostorima, obavezno nošenje zaštitnih maski i poštovanje fizičke distance od dva metra, kao i u javnom prevozu, uz redovno provetravanje i dezinfekciju vozila. Ponovljeno je da je u javnim parkovima i na igralištima, kao i tokom vežbanja na otvorenom prostoru dozvoljeno okupljanje do pet lica, uz odgovarajuće mere lične zaštite. Istaknuto je i da korišćenje otvorenih i zatvorenih bazena, spa i velnes centara za sada nije moguće, ali će uz sprovođenje mera zaštite (maske i rukavice) i dalje raditi kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, fitnes centri i teretane. Takođe, naglašena je neophodnost česte dezinfekcije svih javnih objekata, dezinfekcija najmanje jedanput dnevno zajedničkih prostorija u stambenim zgradama, kao i što češće pranje ulica i javnih površina uz upotrebu dezinfekcionih sredstava.
Što se tiče verskih objekata, takođe je neophodno sprovođenje mera zaštite i prilikom vršenja verskih obreda. Gradski štab za vanredne situacije doneo je zaključak kojim se apeluje na sve građane da se ne opuštaju  i poštuju sve propisane mere, kao i da informacije o eventualno uočenim nepravilnostima u pogledu poštovanja propisanih mera Vlade RS na suzbijanju i sprečavanju širenja virusa COVID 19 mogu da prijave  Odeljenju Komunalne policije na broj 017/405-590.
Predstavnici ovog odeljenja su u obavezi da putem megafona podsećaju  građane na poštovanje fizičke distance i nošenje zaštitinih maski i na otvorenom prostoru, posebno na mestima gde je velika frekvencija ljudi. Takođe, naloženo je JP ,,Vodovod” i  JKP ,,Komrad” Vranje da što češće  vrše dezinfekciju saobraćajnica, javnih površina i dvorišta školskih i predškolske ustanove.
Naloženo je stručno-operativnim timovima za kontrolu privrednih subjekata, kontrolu javnog prevoza, ugostiteljskih objekata, predškolskih i školskih ustanova da intenziviraju nadzor poštovanja preventivnih mera zaštite od virusa. Preporučeno je Odseku inspekcije rada da pojača kontrolu poštovanja mera od strane zaposlenih, posebno u trgovinskim objektima i fabrikama, kao Odseku sanitarne inspekcije da intenzivira kontrolu poštovanja fizičke distance i broja ljudi u zatvorenom prostoru.
***************

Trenutnu epidemiološku situaciju u Pčinjskom okrugu je prema rečima dr Slađana Stankovića izuzetno nepovoljna, naročito u Vranju. Prema poslednjim podacima, od 60 poslatih  uzoraka, 9 je pozitivnih na koronavirus, među njima je osmoro Vranjanaca i jedna osoba iz Preševa.

***************
U kovid ambulanti  tokom jučerašnjeg dana obavljen je 71 pregled, a ukupan broj prvih pregleda je 45. Uzorkovana je krv kod 40 pacijenata i sačinjena 34 RTG pluća. Takođe, urađena su 42 brza testa i 12 PCR testova, a dijagnostifikovana je bronhopneumonija kod šest pacijenata.
***************
U kovid bolnici vranjskog Zdravstvenog centra  hospitalizovana su 23 pacijenta, od kojih osam pozitivnih na koronavirus. Primetan je povećan broj obolelih kod kojih je nužna hospitalizacija,Primljeno je pet pacijenata, a trenutan broj slobodnih postelja je 157.

 

Buy Me A Coffee

Popularno

IN MEMORIAM: Dr Nebojša Dimitrijević profesor strukovnih studija

Profesor dr Nebojša Dimitrijević preminuo je danas, u 48. godini života, od posledica korona virusa u kruševačkoj Kovid bolnici. Dimitrijević je radio kao profesor na...

VELIKI POŽAR U NASELJU RAŠKA: Gori kuća!

Znatno manji broj zaraženih u Pčinjskom okrugu