NaslovnaVestiCOVID -19Epidemiološka situacija i dalje vanredna i teška

Epidemiološka situacija i dalje vanredna i teška

Epidemiološka situacija u Vranju, pa i u drugim opštinama Pčinjskog okruga je i dalje vanredna teška iako pokazuje znake smirivanja, ocenio je epidemiolog dr Slađan Stanković.

Mere prevencije daju rezultate. O tome svedoči smanjenje broja obolele dece i mladih. Mada su i dalje bolnice pune pacijenata sa srednjom i teškom kliničkom slikom što sizuaciju i dalje čini vanrednom – smatra dr Stanković.

On napominje da je zatvaranje kafića, prelazak na online nastavu, uvođenje redara u trgovinama pomoglo da se smanji brzima prenosa virusa.

Poslednje nedelje se procenat zaraženih u odnosu na testirane kreće oko 30 procenata. U Vranju je evidentan manji broj obolelih što ne bi moglo da se kaže za Bosilegrad, Bujanovac i Preševo – kaže epidemiolog Stanković.

Prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje u Vranju, od 444 uzorka iz Pčinjskog okruga, 131 je pozitivan na koronavirus. Od ovog broja 66 je iz Vranja, 20 iz Bujanovca, 16 iz Surdulice, 14 iz Preševa, 10 Bosilegrada, 4 iz Vladičinog Hana i jedna osoba  iz Trgovišta.

U kovid ambulanti ATD tokom jučerašnjeg dana obavljena su 353 pregleda, od kojih je 95 broj prvih pregleda.  Dijagnostikovana je bronhopneumonija kod 46 pacijenata.
Tri kovid bolnice u Vranju trenutno zbrinjavaju  167 pacijenata. Od tog broja 158 je pozitivno na koronavirus i isto toliko ima bronhopneumoniju. Na kiseoniku je 88 pacijenata. Na bolničko lečenje  u prethodna 24 sata primljeno je 15 pacijenata, a otpušteno 13. Trenutno je u kovid bolnicama svega 5 slobodnih postelja.

Buy Me A Coffee

Popularno

IN MEMORIAM: Svetomir Nikolić – Foto Džimi

Svetomir Nikolić zvani Džimi preminuo je od posledica korona virusa  u  svojoj 60. godini. Nikolić je rođen u Vranju 1961. godine, gde je završio i...

Nije teško biti čovek, majku mu