NaslovnaVestiCOVID -19U toku pandemije 15 000 pacijenata zatražilo pomoć lekara u kovid sistemu

U toku pandemije 15 000 pacijenata zatražilo pomoć lekara u kovid sistemu

U toku pandemije koronavirusa, počev od 16. marta kada je vranjski Zdravstveni centar ušao u kovid sistem, pa sve do današnjeg dana 15 000 pacijenata javilo se lekarima sa simptomima korona visura, pokazuju podaci vranjskog Zdravstvenog centra.

U kovid bolnicama u istom periodu hospitalizovano je 1600 pacijenata, od tog broja kod dve trećine potvrđen je korona virus.

Smatram da smo odlično odgovorili na veliko opterećenje zdravstvenog sistema u jednom trenutku u Vranju su na raspolaganju pacijentima iz čitavog okruga  bile četiri kovid bolnice i jedna od najbolje organizovanih kovid ambulanta u Srbiji, gde su pacijenti na jednom mestu, pregledani, uređeni su im snimci pluća i srca, analize krvi i PCR testovi – kaže dr Ljiljana Antić direktorka vranjskog Zdravstvenog centra.

U periodu kada je ovaj kraj beležio najveći broj obolelih na dnevnom nivou bilo preko 300 pregleda u kovid sistemu, dok je kasnije taj broj prepolovljen. Podaci pokazuju da je počev od 16. marta obavljeno čak 12 000 RTG pluća i srca.

Lekari i medicinsko, kao i nemidicinsko osoblje dali su sve od sebe da odgovore na jedan veliki izazov, koji još uvek traje i zbog toga apelujem u ime svvih koji danonoćno rade sa kovid pacijentima da se maksimalno poštuju mere prevencije – kaže dr Antić.

Dosadašnja iskustva zabeležena su u elaboratu koji je pripremila dr Jelena Andonov načelnica Grudnog odeljenja, koje je pored Infektivnog ponelo najveći teret kovid borbe od pojavljivanja prvih slučajeva obolelih u našem gradu.

 

Buy Me A Coffee

Popularno

VELIKI POŽAR U NASELJU RAŠKA: Gori kuća!

U naselju Raška večeras je izbio požar, javljaju naši reporteri, a sudeći prema prvim informacijama gori kuća. Požar je izbio na krovu kuće u...

HAPŠENJE ZBOG DROGE: Akcija „Gnev“ u Vranju

Predavanje na temu Glumačka pedagogija u Srbiji