7.1 C
Vranje
utorak, 26 oktobra, 2021
NaslovnaVestiDruštvoBez hladnog operativnog programa zbog klostridije

Bez hladnog operativnog programa zbog klostridije

Na odeljenju Ortopedije vranjske Bolnice, po predlogu Zavoda za javno zdravlje,ne obavlja sa hladan operativni program, zbog pojave klostridije, poznate „bolničke bakterije“.

Evidentirana su tri slučajeva, pacijenti su stabilno i oporavljaju se u kućnim uslovima. Epidemiolog Zavoda za javno zdravlje dr Goran Ristić, kaže da je situacija pod kontrolom, da je urađena kompletna dezinfekcija.

Upravnica Bolnice dr Ljiljana Antić, kaže da je najvažnije da je sve urađeno po protokolu koji prati pojavu ove bakterije, koja nije retkost u bolničkim uslovima, i da bi trebalo već od ponedeljka da sve funkcioniše normalno.

Hladni program se tokom leta inače ne praktikuje. Urađeni su ponovo brisevi iz predostrožnosti i rezultati su sterilni. Ipak je kontrola ovakve situacije na prvom mestu – kaže dr Antić za VOM.

Kolostridija (Clostridium difficile) je bakterija koja naseljava digestivni trakt čoveka i životinja. Otkrivena je 1935. godine tako što je izolovana iz stolice novorođenčeta, a tek od 1977. godine se povezuje sa pojavom upale sluznice debelog creva. Danas predstavlja najčešću bolničku infekciju.

Ovo nije prvi put da se vranjski Zdravstveni centar suočava sa ovom bakterijom, a nepisano je pravilo da su je uglavnom imali pacijenti koji su vraćeni iz Niša.

U februaru 2016. godine otkazane su operacije na Hirurgiji upravo zbog pojave ove bakterije.

Buy Me A Coffee

Popularno

GABRIJELA TASIĆ – ADŽIĆ: Njena sreća je tri puta veća

Biti majka je, kako sve žene koje jesu majke kažu, blagoslov i sreća. Medicinska sestra Gabrijela Tasić - Adžić je pre  sedam godina najpre...