-10.1 C
Vranje
utorak, 25 januara, 2022
NaslovnaVestiDruštvoČudo u Crkvi Svetog Justina Ćelijskog i Vranjskog: Blage vesti nisu slučajne

Čudo u Crkvi Svetog Justina Ćelijskog i Vranjskog: Blage vesti nisu slučajne

Neposredno pre početka Velikog Uskršnjeg posta u crkvici Svetog Justina Ćelijskog i Vranjskog u naselju Češalj desilo se čudo. Na svom Facebook profilu Sveštenik Dalibor Jović podelio je priču o uslišenoj molitvi.

Pomenuh juče na Proskomidiji na Liturgiji dvoje slugu Božijih, majku i sina. Sin se majci nije javlјao još od Nove godine, a majka je bila u potrazi za poslom. Nakon pominjanja na Proskomidiji i završetka Liturgije, dobih radosne vesti u večernjim časovima da se sin javio majci, a majka uveče pozvana na razgovor za posao i od danas već radi! Bogu slava i hvala za sve, a čast Svetome i milom avi Justinu. Rođen na Blagovesti i upokojio se na Blagovesti, i dalјe nam donosi blage i radosne vesti – napisao je sveštenik Dalibor Jović.

Blagoje Popović, kasnije otac Justin, je rođen u Vranju 6. aprila (25. marta po starom kalendaru) 1894. godine od oca Spiridona i majke Anastasije. Familija Popovića se doselila u selo Gornje Žapsko iz okoline Tetova, kasnije se spustila u Vranje. Bila je kroz generacije sveštenička porodica, jedino je Blagojev otac Spiridon bio samo crkvenjak. Blagoje je bio najmlađe dete, a imao je starijeg brata Stojadina i sestru Stojnu.

O samome životu oca Justina može se mnogo reći. Stalno je bio proganjan, saslušavan, privođen od vlasti. Malo je bilo onih koji su stajali u njegovu odbranu.

Otac Justin, upokojio se na dan posle svog rođendana — na praznik Blagovesti 7. aprila (25. marta) 1979. godine.

Dana 2. maja 2010. godine, odlukom Svetog arhijerejskog sabora SPC Justin Popović kanonizovan je u red svetitelјa SPC zajedno sa Simeonom Dajbapskim u Hramu Svetog Save na Vračaru. Nјegove mošti su prenete u crkvu manastira Ćelije 14. juna 2014. godine.

Buy Me A Coffee

Popularno

IN MEMORIAM: Dr Dušan Spasić

Čuveni hirurg iz Surdulice dr Dušan Spasić, koji je živeo i radio u Beogradu  preminuo je u svojoj 64.godini života. Rođen je 28. januara...

IN MEMORIAM: Vladimir – Vlada Ranđelović