14.9 C
Vranje
nedelja, 26 juna, 2022
NaslovnaVestiDruštvoDIGITALIZACIJA U ZDRAVSTVU: Počela elektronska prijava smrti

DIGITALIZACIJA U ZDRAVSTVU: Počela elektronska prijava smrti

U Zdravstvenom centru u Vranju, od aprila  počela je primena elektronske prijave smrti, koja između ostalog olakšava porodici i najbližima da sve potrebne pravne procedure brže i lakše obave u momentima kada im je najteže zbog gubitka volјenih.

Ministarstvo zdravlјa u pogledu digitalizacije u zdravstvu pustilo je za upotrebu Nacionalnu platformu za izdavanje elektronske potvrde o smrti, pa su sada korisnici u obavezi da koriste elektronske potvrde o smrti.

Sada se dokument nakon verifikacije lekara koji je proglasio smrt pacijenta potpisuje elektronskim pečatom Ministarstva zdravlјa i kancelarije Vlade za IT i eUpravu i potom elektronski dostavlјa sistemu za upis u Matičnu knjigu umrlih – pojašnjava Beba Kanački koja radi na tim poslovima.

Prema njenim rečima jedan  od prioriteta je optimizacija svih administrativnih procedura u vezi sa životnim događajem, kao što je rođenjem deteta. U tom smislu, Ministarstvo zdravlјa, u koordinaciji sa drugim organima državne uprave i organizacijama, preduzelo je aktivnosti koje su usmerene na realizaciju projekta „Dobra uprava – brza usluga za roditelјe i bebu“.

U Zdravstvenom centru Vranje usluga elektronske prijave novorođenčeta uspešno se realizuju od 10. jula 2016. godine. Do sada je na ovaj način prijavlјeno 8482 beba, sa teritorije Pčinjskog okruga, Kosovskog pomoravlјa ali i stranih državlјana iz  Republike Severne Makedonije, Kine, Amerike, Tajlanda i drugih zemalјa.

Buy Me A Coffee

Popularno

Jeleni iz Surdulice hitno potrebna pomoć dobrih ljudi

Jelena Vukojević je rođena 1985. godine  u Surdulici gde je do punlestva živela  u selu Leskova Bara. Udata je u Beogradu i majka dvoje...

Pionirke ŽFK Dinamo četiri dana u Beču