IN MEMORIAM: Vera Cenić

394
Foto: Bašta Balkana

Prof. dr Vera Cenić preminula je u ponedeljak veče u devedesetoj godini života u rodnom Vranju. Profesorka srpskog jezika i književnosti je prva žena doktor nauka u Vranju, koja je svojim stvaralaštvom i teškom životnom pričom ostavila trag u društvenoj istoriji Vranja.

Vera Cenić je rođena 26. novembra 1930. godine u Vranju, kao najstarija od četiri ćerke vranjske porodice Petković. Magistrirala je i doktorirala na Filološkom fakultetu u Beogradu, na grupi za srpskohrvatski jezik i jugoslovensku književnost. Kao profesor jezika i književnosti radila je trideset godina u osnovnoj i srednjoj školi, a poseban pečat ostavila na Pedagoškoj akademiji, današnjem Pedagoškom fakultetu u Vranju.

Decenijama se bavila naučnim i književnim radom. Prof dr Vera Cenić bila je i prvi kustos – pedagog Muzej kuće Bore Stankovića u Vranju. Dobitnica je priznanja Grada Vranja „31. januar“

Bila je udata za čuvenog vranjskog hirurga dr Gradimira Cenića. Posle 2013. godine  doživela je poznu i zakasnelu sudsku rehabilitaciju po vlastitom zahtevu, a zbog neopravdanog suđenja i vremena provedenog na Golom otoku u vreme Rezolucije Informbiroa, u periodu 1950/51. Gradimir Cenić preminuo je u julu 2017. godine u 89. godini života.