20.2 C
Vranje
utorak, 5 jula, 2022
NaslovnaVestiDruštvoJubilej manastira Prepodobnog Prohora Pčinjskog obeležava se i u Beogradu

Jubilej manastira Prepodobnog Prohora Pčinjskog obeležava se i u Beogradu

U okviru obeležavanja 950 godina od osnivanja manastira Prepodobnog Prohora Pčinjskog i 100 godina od upokojenja kralјa Petra I Karađorđevića,  u Kući kralјa Petra I Karađorđevića u ulici Vase Pelagića 40 u Beogradu, od 04. do 13. maja 2022. godine će biti organizovan niz aktivnosti.

Dana 4. maja 2022. godine biće otvorena izložba „Duhovno i kulturno blago manastira Prepodobnog Prohora Pčinjskog“, kojoj je za ovu priliku pridružena i izložba arhivskih dokumenata „Manastiri da su svetlost svetu“.

  1. maja, pored predstavlјanja izdanja Pravoslavne eparhije vranjske povodom 950 godina od osnivanja i 700 godina od obnove manastira Prepodobnog Prohora Pčinjskog, publici u Beogradu će biti predstavlјeno i dvotomo izdanje „Manastir Sveti Prohor Pčinjski – Analitički inventar“ čiji je izdavač Istorijski arhiv „31. januar“ Vranje.
  2. maja će se održati Promocija monografije „Znamenite ličnosti vranjske Gimnazije“ u izdanju Gimnazije „Bora Stanković“ Vranje, povodom 140 godina postojanja i rada.
  3. maja će se održati Kuturno-umetnički program i zatvaranje izložbe.

Organizatori ovih događaja su  Pravoslavna eparhija vranjska, Zavičajno udruženje vranjanaca u Beogradu „Žuto cveće“, Istorijski arhiv „31. januar“, Narodni muzej Vranje, Opština Savski Venac i Kuća kralјa Petra I u Beogradu

Buy Me A Coffee

Popularno

VRANJE REKLO HVALA JEDNOM OD NAJVEĆIH DOBROTVORA: Ulica Džona V. Frotingama

Na inicijativu žena okupljenih oko neformalne grupe Ženski solidarni front Vranje i Centra za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost (CMTDO) iz Vranja, a koja...

MILENA ŠKARIĆ: Nečije malo, nekome puno znači