31.6 C
Vranje
sreda, 25 maja, 2022
NaslovnaVestiDruštvoMarš do Osatice za početak obeležavanja Dana grada

Marš do Osatice za početak obeležavanja Dana grada

Povodom Dana grada i 144. godišnjice oslobođenja Vranja od Turaka organizovan je tradicionalni marš do Osatice pod nazivom ,,Stazama oslobodilaca Vranja iz 1878. godine“. Obraćajući se učesnicima predsednik Skupštine grada dr Dejan Tričković ukazao je na značaj borbe protiv Turaka.

Prema sačuvanim dokumentima, poginula su 122 vojnika, a ranjenih oficira, podoficira i vojnika bilo je 229. Nastradali ratnici sahranjivani su na više mesta, a najviše u mahali Osatica. Staze vranjskih oslobodilaca su teške, pune neizvesnosti i prepreka. Toga su bili svesni naši odvažni ratnici, koji su krenuli u borbu protiv osmanlijskog ropstva. Bili su svesni da se možda nikada neće vratiti svojim kućama i najbližima, ali su bili rešeni da skinu okove, u čemu su uspeli. Spomenik kraj kojeg stojimo nemi je svedok tuge, ali i ljubavi prema svom kraju i svojoj zemlji. Prkosi vremenu, baš kao što su i hrabri srpski ratnici prkosili neprijatelju. Nećemo ih nikada zaboraviti jer su oni deo naše slavne prošlosti, koje se ne odričemo –  istakao je predsednik Tričković.

Na spomen obeležje u Osatici vence i cveće položili su gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković sa saradnicima, predstavnici vojske, boračkih organizacija i udruženja građana.

Buy Me A Coffee

Popularno

PČINJSKI OKRUG: 15 pozitivnih na koronavirus

Prema poslednjim podacima Gradskog štaba za vanredne situacije u Vranju od 247 juče obrađenih uzoraka iz Pčinjskog okruga, ukupno je  kod 15 osoba potvrđen...