Naslovna Vesti Društvo Mladi za obnovu i očuvanje šuma Dolina reke Pčinje

Mladi za obnovu i očuvanje šuma Dolina reke Pčinje

Udruženje mladih „Naš svet, naša pravila“ započelo je rad na realizacji projekta  „Mladi za obnovu i očuvanje šuma Doline reke Pčinje“, koji je finansijski podržalo resorno ministarstvo.

Cilј ovog projekta je doprinos podizanju nivoa znanja i veština mladih iz oblasti zaštite životne sredine i sporovođenje aktivnosti vezanih za očuvanje prirode zaštićenih područja radi pobolјšanja kvaliteta prirode i ujedno uslova života u našoj lokalnoj zajednici, dok je cilјna grupa 75-oro dece i mladih uzrasta od 13 do 18 godina. Sama tema projekta je zaštita prirode, a oblast na koju se projekat odnosi zaštićena područja.

U okviru projekta biće održan seminar za decu i mlade, trodnevni kamp i akcija pošumljavanja.

Kako je planirano, biće edukovano 75 mladih uzrasta od 13 do 18 godina sa područja Pčinjskog okruga, koji su zainteresovani za usavršavanje u oblastima zaštite prirode i očuvanju zaštićenih područja. Seminare će voditi iskusni predavači iz ovih oblasti i oni će za učesnike seminara pripremiti intersantan, interaktivan a ipak praktičan program.

Nakon seminara, 30 učesnika očekuje edukativni trodnevni kamp. Oni najzainteresovaniji i najaktivniji će krenuti na kamp, gde će imati priliku da praktično primene naučeno, da bliže razumeju važnost očuvanja zaštićenih područja kao i sve potencijale koje Dolina Pčinje poseduje. Kamp će se održati u neposrednoj blizini manastirskog kompleksa „Prohor Pčinjski“ tokom kog će učesnici, uz koordinaciju i pomoć 4 omladinska mentora i 2 stručna saradnika (predavača sa seminara), učestvovati u sadnji cveća i niskog žbunja, kao i u interaktivnim radionicama na temu zaštićenih područja.

Nakon toga sledi  dvodnevna akcija pošumlјavanja određenih delova planine Kozjak sadnicama gorskog javora, a čija je realizacija predviđena za novembar mesec.

Tokom realizacije posebno poslednje, ali i tokom realizacije ostalih glavnih aktivnosti imaćemo neizmernu podršku Eparhije vranjske, koja je uvek bila otvorena za pomoć i saradnju omladini, pogotovo na projektima koji doprinese očuvanju životne sredine.

Buy Me A Coffee

Popularno

Ana Ilić iz Vladičinog Hana dobitnica svetskog priznanja „crni biser“

Ana Ilić iz Vladičinog Hana diplomirani filozof, pesnikinja i kreativac koji pravi neverovatan spoj umetnosti i filozofije, koja nakon završenog fakulteta živi i radi...

Rebrača u neformalnoj poseti vranjskoj vinariji i destileriji

Nebojša Stošić

IN MEMORIAM: Nebojša Stošić