10.3 C
Vranje
ponedeljak, 5 decembra, 2022
NaslovnaVestiDruštvoObeležen Dan oslobođenja Vranja

Obeležen Dan oslobođenja Vranja

Brojnim aktivnostima, polaganjem venaca i svečanom sednicom skupštine grada u Vranju je danas obeležen 3. oktobar Dan oslobođenja  u Prvom svetskom ratu.

Najpre je tradicionalno u gradskoj upravi priređen prijem za delegaciju ,,Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine”. Usledila je svečana sednica Skupštine na kojoj je govorio predsednik dr Dejan Tričković. On je najpre podsetio na istorijske činjenice, navodeći sa je grad okupiran 16. oktobra 1915. godine, nakon što je bugarska vojska, mučki i bez objave rata, napala Srbiju sa istoka.

 Trogodišnja okupacija ovoga kraja biće upisana krvavim slovima u istoriju beščašća, zbog bezumnih bugarskih zverstava nad nedužnim stanovništvom. Iako se o ovim zločinima malo govori, brojni zapisi svedoče o stradanjima civila, ponajviše u Vranju i Surdulici, koja je bila prolazno mesto za brojne zaroblјenike. Oni su sa juga Srbije, Kosova i Metohije i Makedonije deportovani u logore u Bugarskoj – rekao je Tričković.

Komemorativnim skupom ispred Spomen kosturnice na Šapranačkom groblјu odata je pošta ratnicima iz Vranja i okoline, poginulim u Velikom ratu.

Govoreći o herojskoj borbi našeg naroda za oslobođenje od okupatora, gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković rekao je da Vranje  obeležava veliki dan i da je ovo prilika da se podsetimo naše slavne istorije.

Svaki pojedinac mora da da svoj maksimalan doprinos jačanju Srbije, jer svoja zemlјa se voli i čuva srcem. Naša je obaveza da nikada ne zaboravimo junaštvo naših predaka i da nam njihova hrabrost uvek bude motiv i podsticaj da svoju Srbiju čuvamo u miru i konstantno razvijamo – istakao je gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković.

Na komemorativnom skupu govorila je i predsednica Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. Olivera Đorđević. Čestitajući praznik građanima Vranja ona je rekla da ovi dani služe da se podsetimo da su sve žrtve bitne, da svaka kap prolivene krvi mora da bude poštovana.

U Galeriji Narodnog muzeja otvorena je izložba pod nazivom ,,Sveti Vikentije Mitropolit Skopski’’.  Izložbu su priredili Državni arhiv Srbije i Istorijski arhiv ,,31. januar’’ Vranje. U istom prostoru održano je i predavanje na temu ,,Srpski vojnik u Velikom ratu 1914 – 1918.’’ profesora dr Saše Stanojevića, sa katedre za istoriju Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici.

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Popularno

Izložba slika „Sila je sa nama“ Dr Miladina Otovića iz...

U Galeriji Narodnom muzeja u Vranju u četvrtak, 24. novembar 2022. godine, sa početkom u 18 sati biće otvorena izložba slika vrsnog umetnika iz...

Oduzeta veća količina rezanog duvana

PONOVO RADI BIOSKOP: Dva filma na repertoaru