Počela vakcinacija protiv gripa

U vranjskom Zdravstvenom centru počela je vakcinacija protiv sezonskog gripa, potvrđeno je iz ove zdravstvene ustanove.

U petak 11. oktobra  Vranje je dobilo  dobio 2000 doza vakcina koje su iz službe za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva distribuirane ka službama: za zdravstvenu zaštitu radnika  500, kućnog lečenja  100, dijalize  50 i Zdravstvenoj stanici Vranjska banja 150 doza. Ostalim službama i ambulantama vakcine će biti dostavljane u skladu sa potrebama i u kontinuitetu.

Imunizacija se u Zdravstvenom centru Vranje realizuje od ponedeljka, 14. oktobra 2019. godine, radnim danima u dve smene na punktovima za imunizaciju. Nakon dugo godina primene sezonske trovalentne vakcine protiv gripa, imajući u vidu značajno učešće tipa B virusa gripa u obolevanju populacije na globalnom nivou , u sastav vakcine pored dva tipa A virusa gripa uvrštena su i dva tipa B virusa, te je stoga za ovu sezonu obezbeđena dostupnost četvorovalentne vakcine.

Vakcina koja će biti dostupna u domovima zdravlja je inaktivisana, split vakcina, proizvođača Sanofi Aventisa.Vakcinacija protiv gripa se sprovodi u cilju redukovanja obolevanja i umiranja, kao i redukovanja prenošenja virusa gripa u porodici, kolektivu i populaciji.