19.9 C
Vranje
utorak, 9 avgusta, 2022
NaslovnaVestiDruštvoSistolni šumovi nisu razlog za strah

Sistolni šumovi nisu razlog za strah

Sistolni ili srčani šumovi kod dece obično izazvaju paniku kod roditelja. Najpoznatiji vranjski specijalista kardiolog pedijatar „stručnjak za dečje srce“ dr Lazar Stanković pojašnjava za čitaoce VOM-a, šta su srčani šumovi, kako se medicinski tretiraju i da li ima mesta panici.

Šumovi su rezultat turbulentnog kretanja krvi kroz srčane šupljine i krvne sudove. Najčešće nastaju zbog anatomski izmenjenih srčanih struktura ili velikih arterija, (izmenjeni zalisci, suženi krvni sudovi, istanjeni zidovi srčanih komora). Srčani šumovi direktno zavise od veličine srčanih šupljina i brzineprotoka, a u obrnuto su u srazmeri sa viskoznošću krvi – pojašnjava dr Stanković.

On dalje dodaje da prema  svojim karakteristika šumovi se mogu podeliti na: regurgutacione koji nastaju zbog vraćanja krvi kroz nedovoljno zatvorene pretkomorsko-komorske zaliske (mitralne i trikuspidalne) i ejekcione ili istiskivajuće koji nastaju zbog prepreke pri proticanju krvi kroz šupljine srca ili zaliske ušća aorte ili plućne arterije ili zbog većeg otpora krvi.

Sistolni šumovi mogu nastati  i usled defekta komorske ili pretkomorske pregrade a i kod istanjenog komorskog zida.

Postavlja se pitanje kako se procenjuje jačina šumova,jer je roditeljima bitno da decu adekvatno pripreme za pregled.

Jačinu šumova treba proceniti u sedećem, ležećm i polusedećem položaju i tada odrediti tačku najjačeg inteziteta šuma (Punctum maximum). Gore navedeni šumovi su proizvod srčane bolesti, bilo urođene, bilo stečene- kaže dr Stanković.

Postojanje šumova uvek zvuči kao neka „zabrinjavajuća dijagnoza“, pa se nameće pitanje da li decu koja imaju šum smatramo obavezno bolesnom?

Skoro 72% zapaženih, odnosno auskultacijom čujenih šumova su tzv.Anorganski ili fiziološki sistolni šumovi i oni se čuju kod zdrave dece. Njihov nastanak je najčešće zbog vrtloznog kretanja (turbulencije) krvi ispred plućne arterije tokom prve faze sistole,a gubi se u srednjoj i zadnjoj fazi sistole. Takođe, mogu nastati i zbog ubrzanog protoka krvi kroz fiziološki, urednih srčanih šupljina i takođe urednih krvnih sudova.Čest uzrok pojave fizioloških šumova kod dece su I postojanje tankih končića unutar leve komore, poprečno postavljenih u šupljini iste, (tzv Aberantnih hordi), koje sa uzrastom nestaju – pojašnjava ovaj stručnjak za dečja srca.

Nužno je da se kod svakog primećenog šuma deca upućuju kardiologu i  dijagnostika i procena kardiologa su od izuzetne važnosti.

Svaki zvučni fenomen, odnosno šum na srcu NEOPHODNO JE, da od strane dečijeg kardiologa bude precizno definisan, odnosno, dostupnim dijagnostičkim metodama, postavljena precizna dijagnoza. Jer od životne važnosti je potrebno definisati prirodu srčanog šuma, odnosno isključiti mogućnost da je šum posledica srčanog oboljenja – smatra lekar Stanković.

Prema njegovim rečima, neprikosnovena metoda za konkretnu dijagnostiku je ultrazvučni pregled srca  uz korišćenje Doppler-ovog fenomena u merenju protoka krvi i Color Doppler-a za utvrđivanje smera i brzine protoka u srčanim šupljinama.

Najčešća nedoumica se javlja da li dece kod kojih je ustanovljen šum na srcu mogu da se bave sportom? Ovaj stručnjak objašnjava da kod dece kod kojih je nakon pregleda dečijeg kardiologa utvrđeno da je šum fiziološki mogu se baviti sportom. Ukoliko je kod dece šum posledica bolesti srca potrebna je dalja dijagnostika i lečenje i ne bi smeli da se bave sportom.
Na kraju dr Lazar Stanković koji radi u Domu zdravlja Magnet MD savetuje da ukoliko dete želi da se bavi sportom, gde će biti fizički aktivno, obavezan je i neophodan jpregled sportskog lekara i dečijeg kardiologa.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Popularno

Mladi Vranjanci spasili devojčici život

Nezgoda na bazenu kada je dvanaestogodišnja devojčica Teodora iz Vranja pala i izgubila svest imala je srećan epilog zahvaljujući učeniku sedmog razreda Petru Petroviću...