NaslovnaVestiDruštvoSOS: Da li nas čujete?! 8. je mart, a mi i dalje...

SOS: Da li nas čujete?! 8. je mart, a mi i dalje vrištimo!

Odbor za lјudska prava Vranje – SOS Telefon Vranje i SOS kutak za devojke održaće danas, na otvorenom bezbednom prostoru, u skladu sa merama zdravstvene bezbenosti u uslovima korona virusa, performans “Da li nas čujete?! 8. je mart, a mi i dalje vrištimo”.

Performans će biti upriličen danas, 8. marta, u 11:45 na šetalištu u centru Vranja, (od Robne kuće do gradske apoteke).

8. Mart – Međunarodni dan žena, ove godine sve žene sveta dočekuju u uslovima ubitačnog korona virusa, koji drastično utiče na radna prava žena, na pravo na zdravlje žena i redovne preventivne preglede, pre svega žena sa invaliditetom, na pravo za život bez pojačanog nasilja u kontekstu korona virusa.
Ovaj 8.Mart, žene i devojke Vranja posvećuju nedavno brutalno ubijenoj 27-ogodišnjoj devojci, koja je još jedna žrtva od 300 ubijenih žena u prethodne dve decenije u Srbiji, a od 2014.godine, 14 ubijena žena u Pčinjskom okrugu. Ovim performansom, karanfile i bukete ruža zamenićemo, ponovo upozorenjem na okoštalog položaja žena i devojaka u našem društvu, gde se žene i dalje nalaze na marginama društva, na problem porodično – partnerskog nasilja, sa kojim se žene i devojke i dalje suočavaju svakodnevno, na femicid – ubistvo žena samo zato što su žene.

Buy Me A Coffee

Popularno

IN MEMORIAM: Svetomir Nikolić – Foto Džimi

Svetomir Nikolić zvani Džimi preminuo je od posledica korona virusa  u  svojoj 60. godini. Nikolić je rođen u Vranju 1961. godine, gde je završio i...