NaslovnaVestiDruštvoStanojevići pripremaju api komore u nedođiji u blizini Bujanovca

Stanojevići pripremaju api komore u nedođiji u blizini Bujanovca

U planinskom selu Jastrebac koje iako se nalazi na dvadesetak kilometara od Bujanovca, zbog loših puteva predstavlјa pravu nedođiju Stanojevići  prave i do 5 tona meda godišnje.

Paralelno otac i sin Momir i Dušan rade na izgradnji api komore u ovom selu, koja će služiti za inhalaciju vazduhom iz košnica. Ova metoda je poznata u svetu za ublažavanje respiratornih problema. Na jugu Srbije ne postoji api komora, tako da ovaj poslovni poduhvat može i te kako uticati na razvoj turizma jednog krajnje napuštenog sela.

Trista košnica u ovom selu u kome ima tek desetak stanovnika predstavlјaju pravo porodično blago.

 

Iskustvo Momira koji je na početku sedme decenije i inovacije koje u u razvoj seoskog gazdinstva unosi dvadesetosmogodišnji Dušan čine njihov proizvod posebnim i prepoznatlјivim na tržištu meda u Srbiji.

Posao smo započeli 1997. godine. Sada imamo oko 300 košnica. Iz godine u godinu imamo manje meda jer vremenske prilike utiču da su manji prinosi. U ovom poslu nije sve „med i mleko“, rudnički se radi u proleće i kada se vrca med – kaže Momir koji je radni vek proveo u Vojsci Srbije, radio u kasarnama u Vranju i Bujanovcu, ali rodni kraj nije nikada napustio.

Nјegov Sin Dušan živi u Vranju, ali gotovo svakodnevno stiže u rodni kraj terenskim vozilom i zajedno sa roditelјima radi. Priča kako u  Srbiji ima dosta košnica, statistika pokazuje da smo mi zemlјa sa najvećim brojem košnica po glavi stanovnika, te planira da unapredi poslovanje proizvodnjom čuvenog pčelinjeg otrova apitoksina koji se koristi u farmaceutskoj industriji.

 

Za dobijanje jednog grama apitoksina potrebno je između 15 i 20 hilјada uboda. A cena jednog grama na tržištu je između 50 i 70  evra.

 

 

Buy Me A Coffee

Popularno

IN MEMORIAM: Dr Nebojša Dimitrijević profesor strukovnih studija

Profesor dr Nebojša Dimitrijević preminuo je danas, u 48. godini života, od posledica korona virusa u kruševačkoj Kovid bolnici. Dimitrijević je radio kao profesor na...

Ko to tamo peva na vranjski način

Dr Marina Džikić nova upravnica Doma zdravlja