Sveta Petka Trnova poštovana među Vranjancima

132

Tradicionalno na praznik Svete Petke Trnove veliki broj vernika, od ranog jutra pali sveće u crkvi Svete Petke u Vranju, u blizini čuvenog Belog mosta. Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici svakog 8. avgusta obeležavaju Svetu Petku, na dan njenog stradanja, a ova svetiteljka je izuzetno poštovana među Vranjancima.

Danom ove svetiteljke završava se takozvani „ciklus ženskih praznika“ u koje spadaju i Ognjena i Blaga Marija.

U kalendaru SPC ovoj svetiteljki posvećen je današnji dan iako praznik nije obeležen crvenim slovom, po verovanju žene ne bi trebalo da danas rade kućne poslove kako „ne bi naljutile svetiteljku“

Sveta Petka Trnova rođena je u Rimu u hrišćanskoj porodici. Nakon smrti roditelja se zamonašila. Zbog propovedanja hrišćanstva zatvarana je i mučena, a na kraju i pogubljena mačem u prvoj polovini drugog veka.

Krstata džamija

Crkva Svete Petke u Vranju, poznata je kao Krstata džamija i u nju ljudi dolaze iz celog sveta. Sagrađena je u Vranju u 13. veku.

Kad su Turci osvojili Srbiju, crkva je porušena, jer su se kasnije u tom delu varoši naselili age i begovi, koji su odlučili su da podignu džamiju na zidinama pravoslavne bogomolje, ali  što bi danju sagradili, noću bi se srušilo. Tada su se Turci dosetili da u zidine utisnu znak u obliku krsta i da vide šta će se desiti. Utisnuli su krst u zid i od tada se ništa nije srušilo.

Nakon oslobođenja Vranja od Turaka 1878. godine srpski vojnici i ustanici srušili su i džamiju, koja je već tada među Vranjancima bila poznata kao „Krstata džamija“. Nedugo zatim na temeljima porušene džamije sagrađena je omanja crkvica Svete Petke.