2.5 C
Vranje
četvrtak, 2 decembra, 2021
NaslovnaVestiDruštvoTUŽILAŠTVO odgovara na sopštenje SSP: Javnost treba da zna koja su dela...

TUŽILAŠTVO odgovara na sopštenje SSP: Javnost treba da zna koja su dela u našoj nadležnosti

„Povodom saopštenja Stranke slobode i pravde (SSP) Vranje od 18.11.2021 godine, koje je upućeno pravosuđu i konkretno javnim tužilaštvima na području Vranja, dužni smo  da javnosti pružimo određena pojašnjenja“, navodi se na početku saopštenja za javnost Višeg i osnovnog javnog tužilaštva koje je danas stiglo u našu redakciju.

Saopštenje prenosimo u celini:

Javna tužilaštva i sudovi postupaju isklјučivo u skladu sa Ustavom, zakonima , potvrđenim međunarodnim ugovorima i podzakonskim aktima, koji bliže uređuju rad ovih državnih organa. Zakonom o javnom tužilaštvu je definisana uloga tužilaštva kao samostalnog organa koji goni učinioce krivičnog dela. Zakonom o uređenju sudova određuje se nadležnost  sudova svih stepena, prema kojoj nadležnosti  se uređuje i postupanje javnih tužilaštva. Još 2018. godine upoznali smo preko medija javnost da su formirana Posebna odelјenja za suzbijanje korupcije pri Višim javnim tužilaštvima u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kralјevu, te da je za naše područje za gonjenje krivičnih dela sa elemetima korupcije nadležno navedeno posebno odelјenje u Nišu. Takođe, smo informisali javnost   da  su sva tužilaštva sa područja Pčinjskog okruga bila dužna da predmete koji nisu započeti i okončani predaju na dalјe postupanje novoformiranim odelјenjima.

U članu 2 Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa  u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije („Sl. Glasnik RS broj  94/2016 i 87/2018) pobrojana su sva krivična dela za koja su nadležna da postupaju novoformirana odelјenja. Tako da, od 1. marta 2018 godine Osnovno i Više javno tužilaštvo u Vranju, kao i sudovi pred kojima tužilaštva postupaju nisu nadležna za procesuiranje izvršioca koruptivnih krivična dela (iz grupe krivičnih dela protiv službene dužnosti, protiv privrede itd).

Prema odredbi člana 280 Zakonika o krivičnom postupku, državni organi, pravna i fizička lica podnošenjem krivičnih prijava JAVNOM TUŽIOCU prijavlјuju krivična dela koja se gone po službenoj dužnosti, o kojima su obavešteni ili su  za njih saznali na drugi način. Tom odredbom je predviđena obaveza podnosilaca da u prijavi navedu dokaze koji su mu poznati i preduzmu mere da bi se sačuvali tragovi krivičnog dela, predmeti na kojima je ili pomoću kojih je učinjeno krivično delo.

Tako da poučavamo izdavaoce saopštenja i građane, da mogu pismeno i usmeno ( na zapisnik, telefonom, telekomunikacijskim sredstvom ) prijaviti svaku radnju za koju postoji osnov sumnje da  predstavlјa krivično delo, ali isklјučivo stvarno i mesno  nadležnom tužilaštvu, radi efikasne zaštite imovine i lica.

Buy Me A Coffee

Popularno

IN MEMORIAM: Saša Stojković – Babačko

U ranim jutarnjim satima u niškom Kliničkom centru, nakon kraće bolesti u Nišu u 58. godini preminuo je vlasnik i glavni i odgovorni urednik...

Epidemiološki presek: Manje obolelih, dvoje preminulih

Zdravstveni centar dobio novi savremeni skener