2.1 C
Vranje
subota, 4 decembra, 2021
NaslovnaVestiDruštvoDokumentarna izložba "Put heroja- Konstantina Brankušija"

Dokumentarna izložba „Put heroja- Konstantina Brankušija“

У Galeriji Narodnog univerziteta, danas će biti otvorena dokumentarna izložba „Put heroja- Konstantina Brankušija“, autora dr Rajke Bošković, istoričara i teoretičara umetnosti i mr Petra Vujoševića, umetnika.

Predstavljanje spomeničkog kompleksa Put heroja 1937-38. Konstantina Brankušija u gradu Trgo Žiu (Rumunija), kojeg čine pre svega monumentalne skulpture Sto ćutanja, Kapija poljupca i Stub beskraja, ima za cilj da ukaže na jedan od najznačajnijih spomen obeležja u istoriji umetnosti. Spomenički kompleks ,,Put heroja” posvećen je herojima poginulim u Prvom svetskom ratu iz regije Gorž, gde je rođeni sam umetnik. Konstantin Brankuši osmislio je i uradio spomenički kompleks na poziv Nacionalne lige žena iz Gorža i njihove predsednice Aretije Tataresku i jedan je od najznačajnijih vajara u istoriji umetnosti. Spomenički kompleks biće predstavljen kroz dokumentarno- umetničku izložbu, putem fotografija, video rada i 3 d virtuelne ture spomeničkog kompleksa. Organizator izložbe je Narodni muzej Vranje, a otvaranje je zakazano za 19 sati.

Narodni muzej u Vranju je svoj izložbeni prostor Galeriju Narodnog muzeja u Vranju od 1. novembra 2021. godine  ustupio Zdravstvenom centru Vranje, radi imunizacije građana Vranja.

Do kraja tekuće godine plan i program Muzeja biće realizovan u izložbenom prostoru Narodnog univerziteta u Vranju.

Galerija Narodnog univerziteta Vranje otvorena je svakim radnim danom od ponedeljka do petka od 8:00 do 20:00 sati.

Buy Me A Coffee

Popularno

Epidemiološki presek: Manje obolelih, dvoje preminulih

Najnoviji epidemiološki presek gradskog Štaba za vanredne situacije na Covid 19 testirano je 328 osoba sa teritorije Pčinjskog okruga. Analize su pokazale da je...

IN MEMORIAM: Saša Stojković – Babačko

Zdravstveni centar dobio novi savremeni skener