25.4 C
Vranje
petak, 20 maja, 2022
NaslovnaVestiDruštvoVernici prikupljaju novac za crkvena zvona

Vernici prikupljaju novac za crkvena zvona

Vernici iz Vranja pokrenuli su akciju prikupljanja novca za kupovinu dva zvona težine 200 i 300 kilograma za manastir Sveti Nikola u Vranju, potvrđeno je VOM –u  u Eparhiji Vranjskoj.

Oni su pozvali sve vernike  koji su u mogućnosti da uplate novac kao donaciju za izlivanje zvona, koja će biti korišćena za spomen kapelu posvećenu svim stradalim u prvom svetskom ratu za oslobođenje grada.

Istorijska uloga manastira Svetog Nikole u Vranju je od velike važnosti, predstavlja jednu od najstarijih hrišćanskih bogomolјa u gradu.

Mnogi su pisali o manastirskoj Crkvi, a najviše podataka nalazimo kod Jovana Hadživasilјevića, na osnovu kojih doznajemo da je prvo 1894. godine obnovlјena, a potom je na istom mestu, početkom XX veka sagrađena nova, današnja crkva Svetog Nikole

Inače sadašnji hram je građen u obliku jednobrodne bazilike sa oltarskom apsidom na istočnoj strani. Takođe nakon poslednje obnove dograđena je i kupola, a u dvorištu manastirskog kompleksa nalaze se pirg i spomen-kosturnica.

Donaciju možete uplatiti na žiro račun:

205-180212-33

Primalac: Manastir Sveti Nikola Vranje

Svrha uplate: Donacija za izlivanje zvona.

Buy Me A Coffee

Popularno

MILICA RADULOVIĆ U MEDIJSKOM SKLONIŠTU: Dobar preduzetnik može da bude svako...

Milica Radulović, izvršna koordinatorka u Udruženju privrednika koja radi na projektu „Srbija inovira“,na Festivalu demokratije koji je izazvao veliko interesovanje mladih privrednika okupljenih u...