16 C
Vranje
nedelja, 26 juna, 2022
NaslovnaVestiDruštvoVUKAN PRIMIO NAJSKUPLJI LEK NA SVETU: Hvala što ste Vukanu spasili život

VUKAN PRIMIO NAJSKUPLJI LEK NA SVETU: Hvala što ste Vukanu spasili život

„Hvala što ste Vukanu spasili život“, stoji između ostalog u objavi na društvenim mrežama u kojoj se potvrđuje da je beba iz Vranja primila najskuplji lek na svetu.

 

Trudnoća i porođaj su protekli uredno, na rođenju Vukan dobija ocenu 9. Zbog slabosti trbušnih mišića operisana mu je preponska kila u uzrastu od 2 meseca. Do trećeg meseca života izgledao je kao sva druga zdrava deca tog uzrasta, međutim nakon toga Vukan postepeno prestaje da pomera nogice i počinje da se javlja generalizovana slabost mišića. Nakon mnogobrojnih pregleda i analiza, dobili su zastrašujuće rezultate. Na žalost, Vukanu je uspostavljena dijagnoza SMA 1. Reč je o neuromišićnoj bolesti, teškoj i progresivnoj, koja može da ima i smrtni ishod. Bolest se manifestuje progresivnom atrofijom mišića i gubitkom životnih funkcija, kao što su hodanje, varenje, gutanje i disanje.  Vukan je sa 6. meseci primio jedinu terapiju dostupnu u Srbiji, Spinrazu, zahvaljujući kojoj lakše guta hranu i diše, ali to nije bilo dovoljno. Jedina nada za Vukanov život je bila genska terapija Zolgensma. Srbija se ujedinila i prikupila 2, 5 miliona evra, kako bi detetu spasili život.

Buy Me A Coffee

Popularno

Jeleni iz Surdulice hitno potrebna pomoć dobrih ljudi

Jelena Vukojević je rođena 1985. godine  u Surdulici gde je do punlestva živela  u selu Leskova Bara. Udata je u Beogradu i majka dvoje...

Pionirke ŽFK Dinamo četiri dana u Beču