10 C
Vranje
nedelja, 25 septembra, 2022
NaslovnaVestiHronikaZC: Postupamo po proceduri u slučaju samoubistva pacijenta

ZC: Postupamo po proceduri u slučaju samoubistva pacijenta

U Zdravstvenom centru u Vranju su u toku svi postupci koje procedura zahteva u slučaju samoubistva pacijenta koji je sinoć skočio sa trećeg sprata Internog odeljenja.

Sva tela kao i Komisija za unutrašnji stručni nadzor obaviće potrebne analize i izveštaje dostaviti kako Ministarstvu zdravlja tako i svim nadležnim organima i instuticajama kako zakon nalaže.

Rukovodstvo Zdravstvenog centra Vranje, lekari i dežurno osblje koje je učestvovalo u lečenju i zbrinjavanju preminulog pacijenta izražavaju iskreno svoje saučešće porodici.

U saopštenju za javnost koje je jutros dostavljeno našoj redakciji detaljno se opisuje kako je pacijent, koji je preminuo nakon skoka sa Internog  odeljenja, medicijski opserviran.

Pacijent starosti 60 godina iz mesta Ravni del primlјen je na Interno odelјenje Opšte bolnice Vranje 20. septembra 2018. godine sa povredom na nozi. Zbog poremećaja u krvnoj slici je zadržan na odelјenju. U toku dana je prebačen na hirurgiju zbog previjanja rane zadobijene povredom gde je dobio epileptični napad, pao i povredio se u predelu glave. Organizovan je konzilijarni pregleg lekara interniste, neurologa i psihijatra. Pacijentu je prepisana odgovarajuća terapija nakon čega je on zaspao  – navodi se u saopštenju.

Kako dalje stoji u saopštenju u petak, 21. septembra, pacijent je bio vidno uznemiren konfuzan i u jednom trenutku je pobegao iz Bolnice. Dežurno medicnsko osoblјe je obavestilo službenike Policije i on je u pratnji policajaca vraćen na odelјenje.

Medicinsko osoblјe je u više navrata tog dana pozivalo rodbinu pacijenta kako bi ih obavestili o njegovom zdravstvenom stanju.

Tokom popodneva nastavio je sa istim uznemiravajućim ponašanjem zbog čega je dežurni lekar pozvao psihijatra. Psihijatar je obavio razgovor, pregledao pacijenta, propisao terapiju koju je pacijent primio i on se smirio. Nakon posete psihijatra u 21,00 časova pacijent je krenuo da namešta krevet i priprema se za spavanje u prisustvu dežurnog medicinskog osblјa i lekara sa internog odelјenja. Dok je dežurni lekar u prostoriji preko puta obavlјao hitan prijem pacijentkinje sa srčanim tegobama ,pacijent je skočio kroz prozor bolesničke sobe na trećem spratu Internog odelјenja o čemu su dežurnog lekara obavestili drugi pacijenti, piše u saopštenju.

Pacijent je pao je na krov barake ispod prozora i u tom trenutku je bio živ. Dežurni lekar sa ekipom je odmah sišao do pacijenta, obaveštena je Hitna pomoć i Policija čije su se  dežurne službe takođe rekordno, za par minuta našle na licu mesta .

Nakon pada zadobio je višestruke povrede, politraume i povrede glave. Pacijentu je ukazana potrebna hitna lekarska pomoć, uz anesteziološku ekipu urađena je rengen dijagnostika. U toku dijagnostike gde su konstatovane teške, životno ugrožavajuće povrede grudnog koša, glave i trbuha sa komplikacijama, pacijent je prestao da diše, intubiran je i primenjene su sve mere urgentne kardiopulmonalne reanimacije.

I pored svih zakonom prospisanih i preduzetih medicinskih mera pacijent je na žalost, preminuo u 23, 15 časova.

Nadležni organi su obavili uviđaj. Nije naložena obdukcija zbog nepostojanja sumnjivih okolnosti i mrtvozornik je napisao umrlicu.

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Popularno

Rock festival ,,Downhill“ u Vranju

U subotu 10.septembra, od 21 sat u sali Omladinskog kulturnog centra (OKCE) u Vranju, biće održan rock festival ,,Downhill", koji organizuju Grad Vranje i...

Mladić iz Vranja uboden nožem u lokalnom kafiću

U sredu Dan žalosti u Vladičinom Hanu