11.8 C
Vranje
petak, 22 oktobra, 2021
NaslovnaVestiKulturaKnjiževne večeri Lamije Bagagić i Marka Tomaša

Književne večeri Lamije Bagagić i Marka Tomaša

Javna biblioteka „Bora Stanković“  27. i 28. avgusta u dvorištu kuće Bore Stankovića sa početkom u 19 sati organizuje književne večeri Lamije Bagagić i Marka Tomaša.

Autore će najaviti Ružica Marjanović, profesorka književnosti u gimnaziji u Užicu, suosnivačica je renomiranog književnog festivala “Na pola puta” koji se već 16 godina svakog aprila održava u ovom gradu. Kuriozitet festivala jest da su njegovi organizatori i domaćini užički srednjoškolci, a goste svih ovih godina predstavlјaju prvaci postjugoslavenske književnosti.

U petak 27. avgusta vranjskoj publici predstaviće se  Lamija Bagagić autorka tri zbirke kratkih priča: „Godišnjica mature“ (Sarajevo/Beograd, 2005)  „Jednosmjerno“ (Fabrika knjiga, Beograd, 2010),  „Bolјi mi“ (Fabrika knjiga, Beograd, 2020) i romana „U zoni“ (Fabrika knjiga, Beograd, 2016), a u koautorstvu sa Marinom Veličković i priručnika „Furam feminizam“  (Sarajevo, 2016), namenjenog osnovnoškolkama i osnovnoškolcima. Knjiga „Furam feminizam“ u izdanju Kreativnog centra štamapana je u koautorstvu sa Anom Pejović . Nedavno je ovaj izdavač objavio novu  knjigu za decu Lamije Begagić „22 dvostiha o dvnošcima“. Urednica je i pokretačica magazina za predškolce i prvačiće „Kolibrić“, te članica redakcije magazina za pravednije obrazovanje „Školegijum“. Aktivno piše i za nekoliko časopisa i portala u regiji: Urban Magazin, Vox Feminae, lgbti.ba… „Godišnjica mature“ prevedena je na slovenački jezik. Za svoj književni rad dobila je nekolicinu priznanja i nagrada, među kojima i nagradu Fondacije „Farah Tahirbegović“. Živi u Sarajevu.

U subotu 28. avgusta vranjskoj publici predstaviće se Marko Tomaš (1978) je pesnik, kolumnista i autor jednog romana. Objavio je devet samostalnih, tri grupne zbirke poezije i roman Nemoj me buditi (2019).U izdavačkoj kući LOM objavlјene su mu četiri knjige poezije: Varanje smrti (antologija prethodnih šest zbirki, 2014), Crni molitvenik (2015), Regata papirnih brodova (2016) i Trideset deveti maj (2018). U Beogradu su mu objavlјene i knjige Odrastanje melanholije (Kontrast, 2014), Kolodvor i paranoja (Književna radionica Rašić, 2015) i Pisma s juga (Književna radionica Rašić, 2019). Pesme i tekstovi Marka Tomaša prevođeni su na: italijanski, polјski, nemački, slovenački, albanski jezik. Rođen u Ljublјani, odrastao u Mostaru, gimnaziju završio u Somboru. U ovom trenutku živi na relaciji Mostar – Zagreb.Programi će se održati uz primenu svih epidemioloških mera koje su odredile stručne službe, a odnose se na dezinfekciju, nošenje zaštitnih maski, kao i na maksimalan dozvolјen broj posetilaca i održavanje predviđene fizičke distance u publici. Mole se posetioci da poštuju propisane mere i budu odgovorni prema sebi drugima.

Buy Me A Coffee

Popularno

Tamara Grujić i ekipa njene emisije sređuju dom porodice iz Trgovišta

Poznata TV voditeljka Tamara Grujić i ekipa emisije „Radna akcija sa Tamarom“, od nedelje, sedam dana će boraviti u opštini Trgovište u svojoj dobro...

SPS u Vranju obeležava 31 godinu postojanja