25.4 C
Vranje
utorak, 17 maja, 2022
NaslovnaVestiKulturaPoznat repertoar festivala “Joakim Vujić”, ali ne i datum održavanja

Poznat repertoar festivala “Joakim Vujić”, ali ne i datum održavanja

Selektorka festivala Branislava Ilić odlučila je koje će predstave ove godine biti izvedene na Festivalu profesionalnih pozorišta  “Joakim Vujić”  koji se održava u Vranju. Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije,  saopštila je da će termin održavanja 56. Festivala „Joakim Vujić“, biti utvrđen nakon završetka vanrednog stanja i kraja pandemije COVID-19 virusa.

Odgledala sam 21 predstavu od ukupno 23 prijavlјenih. Ovaj broj potvrđuje i ove godine jedan kontinuirani, promišlјeni, angažovani napor pozorišnih kuća, da održe određeni kvalitet i godišnju produkciju, bez obzira na izrazito male budžete nekih od njih, što je u opremi pojedinih predstava, nažalost, bolno vidlјivo – zaključila je Branislava Ilić.

Što se tiče redosleda igranja selektovanih predstava, izvesno je da će festival otvoriti predstava vranjskog teatra „Nečista krv“, tekst Tijane Grumić po motivima romana Bore Stankovića,  u režiji Juga Đorđevića.

Publika će u Vranju imati priliku da pogleda na ovom festivau i predstavu „Svici“, tekst Tena Štivičić, u režiji Ksenije Krnajski Narodnog pozorišta iz Leskovca, zatim predstavu teatra „Ženidba i udadba“ – Jovan Sterija Popović, u režiji Jane Maričić koju će izvesti  Knjaževsko-srpski teatar „Joakim Vujić“ iz Kragujevca.

Glumci leskovačkog Pozorišta odigraće predstavu „Ako se probudiš ili kao da je važno“, Isidora Milosavlјević u režiji Nenada Todorovića , koje je  Narodno pozorište iz Leskovca radilo u koprodukciji s Narodnim pozorištem iz Prištine.

Šabačko pozorište izvešće predstavu „Dva viteza iz Verone“, Vilijam Šekspir  u režiji Mie Knežević.

Predstava koja će biti izvedena šesta po redu je predstava  „Lavina“ Tundžera Džudženolua  u režiji Stevana Bodrože, Regionalnog pozorišta Novi Pazar u koprodukciji s Puls teatrom iz Lazarevca.

„Strah, jedna tola ljudska priča“, je autorski  projekat Igora Vuka Torbice, inspirisano delima Franca Ksavera Kreca u izvedbi  Narodnog pozorišta iz Pirota. Poslednja selektovana predstava je „Vlast i njena opozicija“, Nebojše Romčevića  u režiji Egona Savina – Narodno pozorište iz Niša.

Festival Joakim Vujić jedan od najznačajnijih takmičarskih pozorišnih festivala u našoj zemlji čiju važnost i značaj prepoznaje Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

 

Buy Me A Coffee

Popularno

Novinar VOM – a Bratislav Čukić osvojio prvu nagradu na...

Bratislav Čukić novinar - saradnik našeg portala osvojio je po odluci žirija prvu nagradu na novinarskom konkursu „Za bolji svet“ koji je pokrenula kompanija...

Pronađen leš na pruzi u mestu Đelinci