15.4 C
Vranje
sreda, 28 septembra, 2022
NaslovnaVestiNS: Budžet ogroman boljitka nigde na vidiku

NS: Budžet ogroman boljitka nigde na vidiku

Opštinski odbor Narodne stranke (NS) u Trgovištu, oglasio se danas saopštenjem za javnost u kome iznosi detalje o tome kako  opština i ove godine, kao i prošle ima izuzetno veliki budžet, a sa druge strane za građane nema boljitka.

Saopštenje prenosimo u celini:

Već mesec dana od kako su prošli novogodišnji i božićni praznici, u Trgovištu i dalje gori skromna, ali skupa  novogodišnja rasveta za koju smo mi iz Narodne Stranke smatrali da je nepotrebna u ovoj situaciji borbe sa virusom Covid-19 i da se sav novac planiran za novogodišnju rasvetu i slavlja preusmeri na lečenje bolestne dece i unapređenje Zdravstvenog sistema u opštini Trgovište, naročito za zbrinjavanje kovid pacijenata.

Sredinom februara postavljamo vlastima u Trgovištu pitanje da li će novogodišnja rasveta svetleti cele godine zbog možda viška para u budžetu i da li je rasveta u vlasništvu opštine Trgovište ili je iznajmljena pa se sada pravi nepotrebne troškove, zanima nas i očekujemo odgovor opštinskih vlasti?

 Uostalom, prošla je čak i kineska nova Godina iako u Trgovištu  nije viđen ni jedan Kinez u skorije vreme, pa smatramo da je krajnje vreme da stanovnici opštine dobiju odgovore na neka pitanja iako samovoljna vlast nemam potrebu da odgovara građanima koji su glasali za njih.

S obzirom da je prošlogodišnji budžet opštine bio 847.206.824,oo a ove godine je usvojen iznos od 742.855.000,oo dinara (videćemo koliki će biti sa izmenama i dopunama na kraju godine), oba budžeta u poslednje dve godine su po veličini najveći od samog postojanja opštine Trgovište.

Ovoliki budžet za ovako malu opštinu sa malim brojem stanovnika (zvaničnih 5000), je ogroman novac sa kojim bi Trgovište, ako ništa drugo trebalo bar da izgledala potpuno drugačije u svakom pogledu. 

Plan rashoda budžeta za 2021. godinu je toliko zbunjujući da nam nije jasno kuda idu toliki novci bez vidljivih rezultata, koji bi predstavljali boljitak za malobrojno stanovništvo koje nije napustilo svoja ognjišta. 

Primera radi jedna od stavki rashoda u budžetu je razvoj turizma u iznosu od 19.764.000.oo kao i razvoj kulture i informisanja sa 22.285.000,oo a ni traga ni galasa o kulturi i turizmu. 

Mi smo unazad nekoliko godina, možda jedina opština u Srbiji koja nema  dešavanja u oblasti kulture, pored postojanja zgrade Doma Kulture.

Nemamo pozorišnih predstava, nemamo bioskop, nemamo više kulturno umetničko društvo kao i plesnu školu, pa nam nije jasno, gde završavaju ovolike pare predvidjene za kulturu i kako se to razvija kultura a da mi ne vidimo. 

Ako smatrate razvojem turizma jedinu manifestaciju u godinu dana a to su Dani Preobraženja za koju ste u planiranom budzetu posebno izdvojili 7.345.000,oo (63.000 eura) ne vidimo kako to turizam funkcioniše sa predvidjenih 19.764.000.oo din, pored ovolikog turističkog potencijala i prirode u Pčinji. 

Ali i dalje najveći problem celokupne Opštine Trgovište je iz godinu u godinu sve manji broj stanovnika, a prvenstveno omladine. 

Verovatno je pojedincima iz vlasti bitan samo njihov lep i raskošan život, njihova moć i pozicije, a najmanje im je bitno kako zadržati porodice i omladinu. 

U novoj godini smo ušli sa velikom krizom koja nas je pogodila pandemijom virusa COVID-19 i koja još uvek traje, ušli smo sa poskupljenjem struje od 3,4 odsto, skupljim benzinom, skupljim akcizama, tv pretplatom, povećanim porezima i  doprinosima za 2021 godinu, skupljim PCR testovima, a posledice krize ćemo tek osetiti. 

Mi se nadamo da krize u Trgovištu ne ni trebalo da bude sa ovolikim budžetom od skoro 7 miliona evra ili će je ipak biti zbog ne racionalnog teošenja novca oz budzeta svih gradjana opštine Trgovište?

 

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Popularno

Najzanimljiviji svadbeni običaji u Srbiji

Venčanje dvoje ljudi prema tradicionalnom shvatanju predstavlja ovekovečenje iskonske ljubavi, a brak se smatra jednom od Svetih Tajni. Skladno tome, na našem području su...

Rock festival ,,Downhill“ u Vranju