Naslovna Vesti Društvo U Vranju obeležen Dan državnosti

U Vranju obeležen Dan državnosti

Dan državnosti Republike Srbije i 217. godišnjica od Prvog srpskog ustanka, svečano su danas obeleženi ispred bareljefa Voždu Karađorđu u centru grada. Obraćajući se prisutnima, predsednik Skupštine dr Dejan Tričković rekao je da je današnji dan simbol značajnih događaja koji su velikim slovima upisani u srpsku istoriju, kao i da predstavlja prekretnicu i početak borbe srpskog naroda protiv viševekovnog ropstva, ali i utemeljenje Srbije kao nezavisne države.

Pod vođstvom Кarađorđa Petrovića u Orašcu 15. februara 1804. godine podignut je Prvi srpski ustanak i na taj način otpočet  dugotrajni proces oslobođenja Srbije od Turaka. Mali, ali ponosan narod hrabro je stao u odbranu svoje slobode i države. Taj podvig, vredan divljenja označio je novu etapu u srpskoj istoriji i otvorio  put ka toliko željenoj slobodi. Pored toga, na današnji dan 1835. godine u Кragujevcu proglašen je i prvi ustav Кneževine Srbije, poznat kao Sretenjski ustav. Srbija je postala nezavisna kneževina i na taj način udareni su temelji srpske državnosti – rekao je Tričković.

Vence i cveće položili su gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković sa saradnicima, u ime Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, pukovnik Vladica Vučković sa saradnicima, narodni poslanik Milan Ilić, načelnik Pčinjskog Upravnog okruga Srećko Pejković, predstavnik gradske opštine Vranjska Banja, u ime PU Vranje načelnik Igor Živković sa saradnicima, u ime  SUBNOR-a Srbije i SUBNOR-a Vranje, poštu je odao i predsednik Skupštine SUBNOR-a Srbije, Miroljub Stojčić sa saradnicima, kao i predstavnici Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije do 1918.godine i Udruženja Srpskih ratnih veterana Vranje. Himnu „Bože pravde” i numeru ,,Ovo je Srbija’’ izvela je Sofija Stanković, učenica srednje Muzičke škole „Stevan Mokranjac”.

Buy Me A Coffee

Popularno

Ubijena Sara Asanović na OMV pumpi u Vranju

Sara Asanović (27) ubijena je večeras u kafiću na OMV pumpi u Vranju. U nju je kako je VOM-u potvrđeno u istražnim organima ispaljeno...

OVO JE SARIN UBICA: Ako imate bilo kakvu informaciju javite policiji

Ubica Sare Asanović već bio u zatvoru zbog ubistva

SSP: Grad pred bankrotom