-10.7 C
Vranje
subota, 22 januara, 2022
NaslovnaVestiPolitikaNarodna stranka: Bez ikakvog obaveštenja otkazana Javna rasprava o predlogu Uredbe o...

Narodna stranka: Bez ikakvog obaveštenja otkazana Javna rasprava o predlogu Uredbe o zaštiti Predela izuzetnih odlika „Dolina Pčinje”

Predsednik Narodne stranke opštinskog odbora Narodne stranke u Trgovištu saopšti je danas da je otkazana Javna rasprava o predlogu Uredbe o zaštiti Predela izuzetnih odlika „Dolina Pčinje”.

Saopštenje prenosimo u celini:

Javna rasprava koja je bila zakazana za utorak 11.01.2021. godine sa početkom u 13 sati u
Trgovištu otkazana je bez ikakvog obaveštenja javnosti. Mi iz Narodne Stranke u Trgovistu smo juče došli na zakazanu raspravu kako bi imali uvid u studiju zaštite predela izuzetnih odlika doline Pčinje. Na samom ulazu smo zatekli direktora Doma kulture koji nas je obavestio da on nema saznanja da se bilo kakva rasprava održava u maloj sali, da ga niko nije obavesti,a čak i podneo zahtev za korišćenje male sale Doma Kulture u Trgovištu. Međutim istini za volju mi iz Narodne Stranke zajedno sa još 5 naših prijatelja koje je zanimala javna rasprava, smo ušli u Dom Kulture i sačekali 15 min u praznoj maloj sali, nadajući se da će neko da se udostoji i dođe da obavesti nas prisutne šta se dešava i zbog čega se najavljena rasprava ne održava. Smatramo da je javna rasprava o zaštiti Predela izuzetnih odlika Doline Pčinje od interesa svih građana opštine Trgovište, s obzirom da nam je reka Pčinja sa njenim protokama, kao i sav biljani i životinjski svet sa endemskim vrstama ugrožena izgradnjom MINI HIDROELEKTRANA, divljim deponijama i nedostatakom ribolovačkog udruženja koje ne postoji a samim tim imamo nelegalan ribolov na razne načine. Tražićemo i zahtevaćemo reviziju studije, kao ponovno ispitivanje i istraživanje gornjeg toka Pčinje kao i svih pritoka. Postoje toliko zaštićenih endemskih vrsta biljnog i životinjskog sveta, poput rečnog raka, krkuše, brkice pa i veliki broj biljaka, medju kojima se nalazi Dvoštitasti šaš koja se nalazi u crvenoj knjizi. Podnevlje od kulturnog i istorijskog značaja u opštini Trgovište koje bi trebalo da bude pod zaštitom, jeste Kozji Dol gde se nalazi manastir Preobrazenje Gospodnje kao metoh manastira Prohora Pčinjskog, a gde je zplanirana izgradnja MHE na reci Kozidolki. Zahtevamo da se obavesti javnost zbog čega nije održana javna rasprava, iz kojih razloga kao i ako je odložena da se obavestit za koji datum. Jer ovo nije političko pitanje već svih nas koji živimo u Trgovištu i okolini, pitanje budućnosti i pitanje koje ne sme da bude prećutano ili javlna rasprava održana “tajno” ili pro forme.

Buy Me A Coffee

Popularno

IN MEMORIAM: Dr Dušan Spasić

Čuveni hirurg iz Surdulice dr Dušan Spasić, koji je živeo i radio u Beogradu  preminuo je u svojoj 64.godini života. Rođen je 28. januara...

IN MEMORIAM: Branimir Bane Nedeljković

Zgažene ovce kod sela Pavlovac

IN MEMORIAM: Vladimir – Vlada Ranđelović