NS: Zatvorena pijaca nanosi štetu poljoprivrednim proizvođačima

44

Gradski odbor Narodne stranke (NS) smatra da su gradska vlast i krizni štab odlukom da zatvore pijace ozbiljno naneli štetu poljoprivrednim proizvođačima, a da im pritom nisu obezedili adekvatan način plasmana njihovih proizvoda. Oni su se tim povodom obratili saopštenjem za javnost koje prenosimo u celini.

Zatvorit pijace a istovremeno ponuditi poljoprivrednicima nekakve virtualne onlajn pijace je potpuno neshvatljiva odluka ove vlasti imajući u vidu da su sve pijace na otvorenom prostoru, da je moguće uspostaviti propisan razmak između kupaca kao i kontrolu broja kupaca u svakom trenutku.

Potpuno je nelogična odluka vlasti da se dozvoli samo trgovina u zatvorenim prostorima, a tu pre svega mislimo na markete i piljarnice, ako znamo da postoji veća opasnost od širenja zaraze upravo u zatvorenim prostorima.

Sa druge strane, zatvaranjem pijaca direktno se udara na egzistenciju domaćih poljoprivrednih proizvođača i plasman njihovih  proizvoda. Zatvaranje pijaca gospodo iz vlasti nije rešenje. Naprotiv, zatvaranje pijaca je produbljivanje problema i uništavanje domaće poljoprivrede, osim ako vama to nije i primarni cilj, vodći se lobijem uvoznika. Ako je u pitanju upravo to onda ovo zatvaranje ima efekta. U svakom drugom slučaju, ova odluka je van svake pameti jer preti da u potpunosti devastira domaću poljoprivredu, a imajući u vidu da su podsticaji grada u poljoprivrednu proizvodnju mizerni.

Stoga Gradski odbor Narodne stranke Vranje apeluje na rukovodstvo grada i krizni štab da ovakvu suludu i nelogičnu odluku ukine te da poljoprivrednicima omogući egzistiranje kroz proizvodnju i adekvatan plasman njihovih proizvoda na tržište, naravno uz primenu svih propisanih mera zaštite.