5.6 C
Vranje
utorak, 29 novembra, 2022
NaslovnaVestiPolitikaPSG Vranje protiv izgradnje stadiona

PSG Vranje protiv izgradnje stadiona

Pokret slobodnih građana (PSG) Vranja se najoštrije protivi izgradnji novog stadiona u centru grada. Oni su se oglasili saopštenjem u kome navode deset argumenata koji govore u prilog njihovoj tvrdnji.

Saopštenje prenosimo u celini:

Ovim želimo da pokrenemo širu debatu u našem gradu, u koju bismo voleli da učešće uzmu stručnjaci iz oblasti sporta, urbanizma, arhitekture, politički činioci u gradu, ali i svi zainteresovani sugrađani i sugrađanke.

Pokret slobodnih građana će, za početak izneti 10 argumenata, koji dokazuju, mišlјenja smo, da ovakav projekat ne predstavlјa samo lošu ideju ili pogrešan potez jedne lokalne vlasti, već zaumni pokušaj megalomanske plјačke apsolutističke vlasti u fazi krajnje dekadencije.

  1. Na Sportsko-rekreativnom centru u najužem centru grada, u čijoj se okolini od 100 metara nalaze četiri srednje škole, vrtić, Centar za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite, Dom učenika i Zdravstveni centar, British&American Tobacco, te gde ne postoje ni elementarni uslovi za održavanje masovnih sportskih priredbi, nije mesto jednom fudbalskom stadionu.
  2. Sportsko-rekreativni centar predstavlјa jednu od dve preostale „zelene tačke“ u gradu, pored gradskog parka, koja bi, izgradnjom fudbalskog stadiona, bila uništena! Vranju je potrebno više, a ne manje zelenila!
  3. Na 300 metara od mesta predviđenog za izgradnju novog stadiona, nalazi se stadion „Jumka“, sa pomoćnim terenom i bazenom, kojem fali još završetak jedne tribine i reflektori, kako bi ispunjavao sve standarde za superligaške utakmice. Gradićemo fudbalski stadion na 300 metara od fudbalskog stadiona!
  4. Novi stadion će imati između 8 i 10 hilјada mesta. To znači da se planira da sportske priredbe posećuje svaki deseti vranjanac, što je, praktično, nemoguće! Gradićemo fudbalski stadion kapaciteta 8 hilјada mesta, koji će koštati oko 12 miliona evra, i koji će biti prazan!
  5. Za fudbalski stadion sa 8 hilјada mesta potrebno je obezbediti minimum 2 hilјade parking mesta, za šta je, po standardima, potrebna površina od minimum 3 hektara, koja, u centru grada jednostavno ne postoji. Gradićemo fudbalski stadion bez parkinga!
  6. Stručnjaci iz oblasti sporta upozoravaju da je za održavanje ovakvog objekta potrebno više od 80 miliona dinara godišnje. Grad Vranje, trenutno, iz budžeta grada, za finansiranje celokupnog sporta u gradu izdvaja nešto više od 60 miliona dinara. Gradićemo fudbalski stadion za čije održavanje nemamo para!
  7. Za Sportsko-rekreativni centar postoji projekat, po kojem ga treba opremiti terenima za rukomet, košarku, tenis, odbojku, odbojku na pesku, atletskom stazom sa podlogom od tartana, trim stazom, veštačkom stenom za penjanje i skejt parkom. Svi ovi sadržaji su preko potrebni našim sugrađanima, i koštali bi, bar dvadesetostruko manje od novog fudbalskog stadiona. Izgradnjom novog fudbalskog stadiona zauvek ćemo izgubiti Sportsko-rekreativni centar!
  8. Da aktuelna gradska vlast nema nikakvu viziju, pa samim tim ni plan razvoja Vranja, notorna je činjenica, koju slučaj novog stadiona samo potvrđuje. Gradićemo fudbalski stadion koji ne postoji ni u jednoj strategiji razvoja grada, kao ni u Planu kapitalnih investicija!
  9. C obzirom da je aktuelna naprednjačka vlast u Vranju ulicu Jovana Jankovića Lunge gradila duže od 6 meseci, imamo razloga da sumnjamo da ona ovakav megalomanski projekat može ikada završiti. PSG se pribojava da ćemo, umesto sadašnjeg Sportsko-rekreativnog centra dobiti večito gradilište, te da će naši sugrađani zauvek izgubiti jedno od najpopularnijih mesta za rekreaciju, šetnju i razonodu. Gradićemo fudbalski stadion koji nikada neće biti završen!
  10. Pozdravlјamo rešenost republičkih vlasti da u centru najsiromašnijeg okruga ulože više od 12 miliona evra. Predlažemo i projekte, koji su, po mišlјenju Slobodnih građana Vranja, prioritetniji od trećeg fudbalskog stadiona: završetak infrastrukturnog opremanja slobodne industrijske zone u Bunuševcu, nabavku neophodne opreme za novi Hirurški blok (magnetne rezonance, na primer), izgradnju novog hotela koji bi konačno pokrenuo razvoj Vranjske Banje i/ili izgradnju istog na Besnoj Kobili, rekonstrukciju ulice i izgradnju Bulevara Bore Stankovića, završetak Fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, proširivanje deponije „Meteris“ i konačnog pokretanja reciklažne delatnosti na istoj, izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže za sela u priobalјu Južne Morave i naselјa na obodu grada, završetak pozorišta „Bora Stanković“, izgradnju bioskopa, zatvorenog bazena…

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Popularno

ANDRA JOVANOVIĆ: Bioskop si je bioskop, pozorište je pozorište

Bioskop u Vranju prošao je kroz bogatu istoriju dugu skoro 110 godina. O nekim prošlim vremenima i istoriji bioskopa, razgovarali smo sa poslednjim direktorom...

Kod maloletnika u Surdulici pronađena droga

PONOVO RADI BIOSKOP: Dva filma na repertoaru