16 C
Vranje
nedelja, 26 juna, 2022
NaslovnaVestiPolitikaPSG: Zašto su usluge JKP „Komrad“ morale da poskupe?

PSG: Zašto su usluge JKP „Komrad“ morale da poskupe?

Pokret slobodnih građana Vranja u sopštenju za javnost koje prenosimo u celini pozabavio se poskupljenjem komunalnih usluga.

Dok kućni budžeti naših sugrađana ovih dana primaju novi udarac, ovog puta od našeg javno-komunalnog preduzeća „Komrad“ pokušali smo da pronađemo uzroke ili čak opravdanja za ovakav potez rukovodstva Komrada i gradskog rukovodstva, koje je ovu odluku moralo da odobri. Zvanična stopa inflacije u Srbiji je prošle godine iznosila 4,5%, ekonomisti kažu 7,8% (građanima ostavlјamo da sami procene kakva je situacija u njihovim novčanicima) a osnovna usluga JK „Komrad“- iznošenje smeća, poskupela je 10%! Inflacija je činjenica, dobrim delom i nije prouzrokovana greškama naših vlasti, međutim, svako preduzeće, posebno ono u javnom vlasništvu i sa javnim interesom kao osnovnim cilјem poslovanja, može samo, iz sopstvenih rezervi, u najvećoj meri amortizovati inflatorni udar, a ne celokupan trošak prebacivati na krajnje korisnike. Može, ukoliko se njime upravlјa na domaćinski način i ne može, ukoliko se posmatra kao partijski plen. Od 2017. godine pa do prošle godine (zvanični podaci za 2021. godinu još uvek nisu objavlјeni), poslovni rashodi „Komrad“ beleže rast od preko 36% dok poslovni prihodi beleže rast od oko 15%. Jednostavnim ukrštanjem ova dva podatka dolazimo do zaklјučka da rashodi JK  „Komrad“ rastu brže od prihoda, da od 2019. godine rashodi postaju veći od prihoda (koincidentno sa smenom Stojilјkovića i postavlјanjem Dimitrijevića za direktora), te da ovo naše javno preduzeće, od polovine 2019. godine posluje sa poslovnim gubitkom!n Građane Vranja, pa i nas iz Pokreta slobodnih građana, interesuje kako je moguće da preduzeće koje objedinjava desetak delatnosti i u svakoj ima monopolski položaj na lokalnom tržištu, može poslovati sa gubitkom? Možda se odgovor krije u „burazerskim dilovim“ prilikom izbegavanja javnih nabavki, stranačkom i „Simpovskom“ zapošlјavanju, isisavanju javnih finansija u stranačke svrhe, rečju – snsovskom čerupanju ovog javnog preduzeća? Sigurni smo da će građani Vranja dobiti odgovore na ova pitanja od odgovornog rukovodstva grada i JK „Komrad“.

Buy Me A Coffee

Popularno

Jeleni iz Surdulice hitno potrebna pomoć dobrih ljudi

Jelena Vukojević je rođena 1985. godine  u Surdulici gde je do punlestva živela  u selu Leskova Bara. Udata je u Beogradu i majka dvoje...

Pionirke ŽFK Dinamo četiri dana u Beču