14.9 C
Vranje
nedelja, 26 juna, 2022
NaslovnaVestiDruštvoNovinarka iz Vranja Slađana Tasić dobitnica nagrade za izveštavanje o ženama i...

Novinarka iz Vranja Slađana Tasić dobitnica nagrade za izveštavanje o ženama i devojčicama iz ruralnih sredina

Slađana Tasić, novinarka iz Vranja jedna je od dobitnica medijsih priznanja za izveštavanje kroz koje je  promovisana tolerancija  i ravnopravnost i izveštavanje o ženama i devojčicama iz ruralnih sredina.  Pored Slađane Tasić koja je nagrađena u kategoriji izveštavanja na portalima, nagrađene su i Ljiljana Stojanović iz Leskovca, Katarina Đorđević iz Beograda, Slavica Džinović iz Loznice i Mirjana Čvorić Gubelić iz Šapca, kao i Ivana Marković iz Niša.

Imajući u vidu kontinuiran i važan doprinos izveštavanju o položaju žena na selu Poverenik za zaštitu ravnopravnosti dvema redakcijama uručio je specijalna priznanja – redakciji emisije „Znanje – imanje“ Radio televizije Srbije i redakciji za polјoprivredu Informativnog programa Radio televizije Vojvodine.

Ekonomska nezavisnost klјučni je uslov za pobolјšanje kvaliteta života žena i devojčica u ruralnim  oblastima, za smanjenje rizika od rodno zasnovanog nasilјa i diskriminacije i za izlazak iz nasilnog odnosa, poručila je poverenica Brankica Janković u Čačku na konferenciji „Ekonomsko osnaživanje žena u cilјu unapređenja njihove bezbednosti u ruralnim sredinama“.

Kroz projekat „Unapređenje položaja žena i devojčica u ruralnim oblastima“ Poverenik je obezbedio pružanje direktne pomoći ženama koje žele da pokrenu ili unaprede posao u oblasti polјoprivrede Projektom, koji se sprovodi u Zlatiborskom, Moravičkom i Raškom okrugu, obezbeđena je kupovina polјoprivredne opreme poput hidraulične prese za ceđenje domaćih sokova, plastenika i kopačica. Sem polјoprivrednicama, kupovinom tehničke opreme pomoć je obezbeđena i za novoformirane nevladine organizacije koje se bave pružanjem podrške ženama i devojčicama iz ruralnih oblasti.

Bezbednost žena i devojčica trebalo bi da ujedini, uvek i svuda, sve društvene aktere. Ovaj problem prisutan je ne samo u Srbiji već i širom Evrope i zato je posebno važno da se ovakvi projekti razvijaju u ruralnim sredinama kako bi se podigla svest žena o njihovim pravima, rekao je ambasador Norveške u Srbiji Jern Eugen Jelstad.

Projekt „Unapređenje položaja žena i devojčica u ruralnim oblastima“ sprovodi se u okviru inicijative „Unapređenje bezbednosti žena u Srbiji“, koju Poverenik za zaštitu ravnopravnosti implementira u saradnji sa Agencijom UN za rodnu ravnopravnost UN Women, uz podršku ambasade Norveške u Beogradu.

Slađana Tasić govorila je za portal VOM u okviru rubrike „Priča (o) ženi“

SLAĐANA TASIĆ: Još uvek verujem da novinari mogu da menjaju svet na bolje

Buy Me A Coffee

Popularno

Jeleni iz Surdulice hitno potrebna pomoć dobrih ljudi

Jelena Vukojević je rođena 1985. godine  u Surdulici gde je do punlestva živela  u selu Leskova Bara. Udata je u Beogradu i majka dvoje...

Pionirke ŽFK Dinamo četiri dana u Beču