Predstava „Jedan je život“ u Prihvatnim centrima

44

U Prihvatnim centrima za migrante u Vranju i Bujanovcu, u subotu 28. septembra održana je predstava forum teatra „Jedan je život!“.

Ovu zanimljivu predstavu koja na sceni izvodi mlade glumce srednjoškolce iz Niša ali i njihove vršnjake, decu migrante koji borave u Zavodu za vaspitanje omladine u Nišu, osmislila je organizacija PROTECTA iz Niša, a predstava se realizuje u okviru projekta „Ujedinjeni u razlikama – socijalna inkluzija migranata kroz umetničke performanse“. 

Projekat je podržan od strane Međunarodne Organizacije za Migracije (IOM) u sklopu programa “Unapređenje socijalne zaštite migranata u ranjivom položaju u Srbiji”.

Predstava koju su u potpunosti osmislili mladi iz Niša i njihovi vršnjaci migranti na slikovit način pokazuje put migranata od svojih kuća do zapadne Evrope, i sve probleme koji oni imaju na tom putu, koji obično realizuju peške.

Nakon toga, mladi glumci nišlije i mladi glumci migranti poručuju zajedno da je samo jedan život, što je i osnovni motiv predstave koja nam ukazuje na probleme zbog kojih migranti napuštaju svoju zemlju i polaze na put ka boljem životu pun neizvesnosti. 

Predstava se posebno svidela najmlađima pa su mladi glumci ostali još dugo nakon predstave da se druže sa decom i njihovim roditeljima u prihvatnom centru. Socijalna inkluzija migranata je jedan od ciljeva ove predstave, ali takođe i bolje razumevanje problema migracija od strane mladih iz Srbije. Prijateljstva ostvarena za vreme pripreme predstave, ali i nakon njenog održavanja nam pokazuju da je cilj ostvaren,  a težak migrantski život je makar na trenutak dobio dozu mladalačkog optimizma.