17.1 C
Vranje
nedelja, 3 jula, 2022
NaslovnaMoj ljubimacPitajte veterinara: Problem sa srčanim crvom

Pitajte veterinara: Problem sa srčanim crvom

Pitanje: Imamo psa od skoro 5 godina, ima problem sa srčanim crvom ustanovljen krajem aprila meseca, od tada je kod veterinara na terapiji, prvo je dobio tablete koje je pio svaki dan, pa sve ređe, da bi posle toga prešao na injekcije na svakih 14 dana i to je trajalo 6 meseci. Pas je išao na vađenje krvi i pokazalo se da i dalje ima crva, veterinar je posvećen covek ali malo „zatvoren“ sa informacijama i objašnjenjima. Pa bih Vas zamolio za neko mišljenje na osnovu višegodisnjeg iskustva da li postoje šanse za izlečenje sa nastavkom terapije sa injekcijama? Inače da napomenem da pas od prvog dana nema nikakve simptome da je bolestan, vedar je, jede normalno slučajno smo otkrili sve to.

Unapred hvala na odgovoru

Boris Mrđen

Odgovor: Nalaz srčanog crva kod psa podrazumeva nalaz mikrofilarija srčanog crva u cirkulaciji psa ili nalaz odraslih parazita u srcu i plućnim krvnim sudovima.Postoji više vrsta testova koji otkrivaju prisustvo parazita kod pasa i na osnovu nalaza se oboleli ljubimac kategoriše u 4 kategorije na osnovu kojih se bira adekvatna terapija.

  • Psi sa nalazom mikrofilarija ali bez prisustva odraslog parazita-najbolji scenario za lečenje.
  • Psi sa nalazom mikrofilirija i odraslih parazita.
  • 3. i 4.  grupa su psi sa poremećenim zdravstvenim stanjem kod kojih je došlo do dekompenzacije srca.

Zbog toga  se preporučuje godišnje testiranje pasa brzim antigen testom negde u rano proleće kako bi se problem eventualno otkrio na vreme. Tretman kardiovaskularne dirofilarioze nije jednostavan.    Jedini registrovani i odobren  preparat za lečenje bolesti srčanog crva je Immiticide, nažalost još uvek nije dostupan na našem tržištu i veoma je skup.

Drugi načini lečenja se svode na kombinacije lekova koji sterilišu ženke srčanog crva i onemogućavaju njihovo dalje umnožavanje. Tretman podrazumeva dugotrajno davanje ivemekrina i  oksiciklina. Ivermektin se daje na 14 dana u ambulanti od strane veterinara kako bi se uradila adekvatna premedikacija kako bi se izbegla anafilaksa uzrokovana naglim uginućem mikrofilarija, a doksiciklin se daje  dva puta dnevno tokom 30 dana. Potrebno je oko 2- 6 meseci da dođe do izlečenja pasa ovom metodom, ali treba napomenuti da postoji i rizik od ponovne infekcije. Prvi antigen test nakon otpočinjanja terapije izvodi se nakon 6 meseci, a zatim jednom  mesečno . Tretman se sprovodi sve dok ne se ne dobiju dva uzastopna negativna Ag. testa. Preventiva je jako bitna , suština preventive je da se larvice koje komarac ubacuje u potkožje psa ubiju adekvatnim dozama antiparazitika pre nego se razviju odrasli oblici.  Preparati na bazi abamektina – Heartgard, Ivehart, zatim i Milbemycin, kao i Moxydectin se koriste u svetu za uspešnu prevenciju.Postoje i spot-on preparatioji koji sem što štite od buva i krpelja takođe deluju na razvojne oblike Dirofilaria immitis.Smatra se da ovi preparati ako se adekvatno koriste štite u 95-99% naše ljubimce.

S obzirom da pas ne pokazuje neke simptome bolesti verovatno pripada prvoj kategoriji bolest što je prognosticki dobro. Naravno da treba nastaviti sa terapijom jer lečenje uopšte nije lako i jednostavno.

DVM Nikola Jovanović, vlasnik ordinacije  „pet N vet“

Buy Me A Coffee

Popularno

MURAL KOJI JE PODELIO VRANJE: Ne sudi već čovek budi

Čini mi se godinama već slušam ideju veterana da Vranje dobije mural posvećen ruskom dobrovoljcu Albertu Andijevu. Čula sam sledeće komentare “Muka mi je...

MILENA ŠKARIĆ: Nečije malo, nekome puno znači