Bacamo trećinu hrane

20
Image by Hans Braxmeier from Pixabay

Širom planete se godišnje baci preko milijardu tona hrane, što je trećina ukupne proizvodnje, proizlazi iz istraživanja koje je sproveo Program Ujedinjenih nacija za hranu (FAO) .

U razvijenim zemljama baci se hrane koliko se u Africi ukupno proizvede, a iako većina ljudi smatra da je glad u nerazvijenim zemljama posledica nedostatka hrane, istina je nešto drugačija.

Ovo je posledica raznih faktora – načina života u razvijenim zemljama, navika kupaca, lošeg transporta i skladištenja u zemljama u razvoju, kao i strategije velikih trgovaca na globalnom nivou. FAO procenjuje da ova hrana vredi preko 800 milijardi dolara, te bi bila dovoljna da se nahrani barem milijardu ljudi.

U razvijenim zemljama se baci oko 220 miliona tona hrane, dok cela pod-Saharska Afrika proizvede 230 miliona tona hrane godišnje. Interesantno je i da se baci čak 33% svog proizvedenog hleba, uglavnom zbog ustajalosti. 4% hrane se u Zapadnim zemljama baci ili ne upotrebi – zbog izgleda.

Naime, restorani i kupci smatraju ovakvo voće, povrće i meso „neatraktivnim“ i manje ukusnim.

Ivan Trajković