Širom planete se godišnje baci preko milijardu tona hrane, što je trećina ukupne proizvodnje, proizlazi iz istraživanja koje je sproveo Program Ujedinjenih nacija za hranu (FAO) .
U razvijenim zemljama baci se hrane koliko se u Africi ukupno proizvede, a iako većina ljudi smatra da je glad u nerazvijenim zemljama posledica nedostatka hrane, istina je nešto drugačija.
Ovo je posledica raznih faktora – načina života u razvijenim zemljama, navika kupaca, lošeg transporta i skladištenja u zemljama u razvoju, kao i strategije velikih trgovaca na globalnom nivou. FAO procenjuje da ova hrana vredi preko 800 milijardi dolara, te bi bila dovoljna da se nahrani barem milijardu ljudi.
U razvijenim zemljama se baci oko 220 miliona tona hrane, dok cela pod-Saharska Afrika proizvede 230 miliona tona hrane godišnje. Interesantno je i da se baci čak 33% svog proizvedenog hleba, uglavnom zbog ustajalosti. 4% hrane se u Zapadnim zemljama baci ili ne upotrebi – zbog izgleda.
Naime, restorani i kupci smatraju ovakvo voće, povrće i meso “neatraktivnim” i manje ukusnim.
Ivan Trajković