2.1 C
Vranje
subota, 4 decembra, 2021
NaslovnaReč po rečBacamo trećinu hrane

Bacamo trećinu hrane

Širom planete se godišnje baci preko milijardu tona hrane, što je trećina ukupne proizvodnje, proizlazi iz istraživanja koje je sproveo Program Ujedinjenih nacija za hranu (FAO) .

U razvijenim zemljama baci se hrane koliko se u Africi ukupno proizvede, a iako većina ljudi smatra da je glad u nerazvijenim zemljama posledica nedostatka hrane, istina je nešto drugačija.

Ovo je posledica raznih faktora – načina života u razvijenim zemljama, navika kupaca, lošeg transporta i skladištenja u zemljama u razvoju, kao i strategije velikih trgovaca na globalnom nivou. FAO procenjuje da ova hrana vredi preko 800 milijardi dolara, te bi bila dovoljna da se nahrani barem milijardu ljudi.

U razvijenim zemljama se baci oko 220 miliona tona hrane, dok cela pod-Saharska Afrika proizvede 230 miliona tona hrane godišnje. Interesantno je i da se baci čak 33% svog proizvedenog hleba, uglavnom zbog ustajalosti. 4% hrane se u Zapadnim zemljama baci ili ne upotrebi – zbog izgleda.

Naime, restorani i kupci smatraju ovakvo voće, povrće i meso „neatraktivnim“ i manje ukusnim.

Ivan Trajković

Buy Me A Coffee

Popularno

IN MEMORIAM: Saša Stojković – Babačko

U ranim jutarnjim satima u niškom Kliničkom centru, nakon kraće bolesti u Nišu u 58. godini preminuo je vlasnik i glavni i odgovorni urednik...

Epidemiološki presek: Manje obolelih, dvoje preminulih

Zdravstveni centar dobio novi savremeni skener