12.avgust Međunarodni #DanMladih

162

Na današnji dan se proslavlja mladost, ohrabruju mladi da se bave onim što vole, daje im se sadržaj koji im je potreban, daje im se prostor da sami smisle svoje akcije ili način na koji oni sami žele da proslave to a svima ostalima se stavlja do znanja da su MLADI BUDUĆNOST.

Na nacionalnom nivou zaista nema potrebe da se priča šta se radi jer imamo gospodina Vanju Udovičića kao ministra omladine i sporta koji je zaboravio na ovaj prvi deo toliko da najbolji hemičari Srbije nemaju 4.000€ da odu na najprestižnije međunarodno takmičenje kao i to da sve vreme priča o novcu za Univerzijadu a Srbija ove godine po prvi put nije otišla na istu što se nije desilo ni ’90.za vreme inflacije i ratova. Srbija je sledeće godine domaćin Univerzijade. Još jedan pokazatelj koliko ovoj zemlji nije stalo do mladih jeste i to sto sve više mladih ljudi odlazi iz zemlje zbog nepoštovanja njihovih diploma, znanja, rada ali i nemogućnosti zaposlenja. Srbija po tom pitanju ne radi ništa.

No, vratimo se na lokal. U Vranju danas sem organizacije čija sam aktivistkinja nisam videla nijednu objavu drugih omladinskih organizacija. Doduše, od 2015.pa nadalje u Vranju je zatvoren značajan broj omladinskih nevladinih organizacija koje su zaista nešto radile. Na papiru postoji preko 60 NVO, dobar deo njih dobija novac iz budžeta ali ih u praksi nema nigde. Meni boli to što Kancelarija za mlade Vranje #KZMvranje kao jedina vladina omladinska organizacija u Vranju nema NIJEDNU akciju na današnji dan. Kada uđete na stranicu Kancelarije videćete samo šerovane objave Odnosa sa javnošću grada Vranja i TOVranje. Profilna slika datira iz 2012 a naslovna iz 2014. Recenzije su iz 2016.

Podsetiću, KZM Vranje je bila jedna od 10 najboljih kancelarija u Srbiji do smene kordinatora a posle toga joj se gubi svaki trag. Nema nijedan projekat koji daje rezultate i koji je vidljiv za javnost. Dobro, ne baš svaki, novi kordinator je izdejstvovao da Omladinski savez koji je postojao preko 20 godina bude ugašen. Omladinski savez koji je u Vranju doveo kakav-takav bioskop, čiji su aktivisti pravili ukrasne kutije, radove pirografijom i duborezom a kasnije prodavali i taj novac uplaćivali bolesnoj deci iz Vranja. E baš taj Omladinski savez su ugasili, da OKCe kao „Omladinski Kulturni Centar“ nema program koji je za mlade, da ukoliko želite da dovedete o svom trošku predstavu ili želite da održite radionicu, trening tamo morate da platite iako ste ne profitno udruženje.

Hvala vam matorci na svemu, zaista ste uspeli da nam ulepšate ovaj Dan mladih a i svaki drugi dan svojom sebičnošću, beznađem i strahom.
Posebno hvala gradonačelniku Vranja Slobodanu Milenkoviću koji me je pozvao na prijem kao ambasadorku mladih Srbije u WAVE mreži a kad je saznao za moje stavove taj sastanak i otkazao. I još veće hvala kordinatoru Kancelarije za mlade Stefanu Filipoviću Filipku, da znaš, na internom sastanku mi je ponuđeno tvoje radno mesto, ponuđeno mi je da budem kordinatorka Kancelarije za mlade ali sam odbila jer imam obraz i čast i nisam htela da potpišem partijsku knjižicu SNSa a i za razliku od tvojih vrhovnih stranačkih drugova ja želim svoj fakultet da završim regularno.

Mladi, vama bih samo poželela sreću, zdravlje i hrabrost da istrajete u ovom vremenu ludila, prostakluka, nasilja. Ukoliko možete i imate snage i hrabrosti da se borite onda idemo u tu borbu zajedno, ukoliko ne svi prećutno znamo da već gledate cene za kartu u jednom pravcu i vizu.

I dok pišem ovo idu mi suze niz lice jer znam da je upravo otišao jedan od mojih najboljih drugova, osoba koja je zaista pokušala da menja i zakone, stavove i predrasude i pretvori ovo društvo u bolje za život.

Za devojke koje su danas u Vranju i žele da upotpune vreme SOS telefon za žene žrtve nasilja zajedno sa SOS Kutkom za devojke organizuje besplatni kurs samoodbrane.

Srećan Dan mladih!