24.3 C
Vranje
ponedeljak, 23 maja, 2022
NaslovnaReč po rečO Surdulici, Vranju i još ponečemu....

O Surdulici, Vranju i još ponečemu….

Polako ali sigurno, pored mnogih drugih parametara, Surdulica iz godine u godinu jača svoju materijalnu bazu i nameće se kao lider privrednog i društvenog rasta u Pčinjskom okrugu.
Ovakvu konstataciju najbolje podupiru uglavnom svi podaci Republičkog zavoda za statistiku, a o tome svakako najbolje govore mesečni izveštaji o prosečnim zaradama zaposlenih. Jer, zaposleni u toj opštini već pet-šest godine, bukvalno su sa prosečnim zaradama bili za petama Vranja, koje je ipak regionalni centar, i koje po tom osnovu, uživa mnoge komparativne prednosti i povlastice.
Međutim, u poslednja dva meseca, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Surdulica se vinula u sam vrh, pa je tako sazaradom od 58.248 dinara, postala regionalni lider po visini zarada svojih zaposlenih.
Brojke i podaci su čudo, a oni kažu da je prosečno svaki zaposleni u Surdulici u svom novčaniku u januaru imao 1.579 dinara više nego prosečno zaposleni u Vranju. U istom mesecu u novčanicima Surduličana bilo je 3.036 dinara više nego u novčanicima Hančana, a da ne govorimo o Preševu i Bujanovcu, koji sa zaradama iza Surdulice zaostaju sa 7.977 odnosno 6.949 dinara.
Pri tom treba podsetiti da su u Vranju, centru okruga, locirane sve državne institucije, javna preduzeća, banke, osiguranja… ali se Surdulica i sa njima uspešno nosi.
Svi ovi podaci nas upućuju na jedini mogući zaključak: o ekonomskom i ukupnom društvenom razvoju Surdulice, ali i Vladičinog Hana, poslednjih desetak godina, brinu privredni i društveni znalci, oni koji su svoje karijere posvetili boljem kvalitetu života građana.
Na drugoj strana, šta reći o Vranju? Ovim centrom regiona, sticajem raznih okolnosti, gospodare puki društveni amateri i diletanti sa periferije života, koji se pre toga nisu ostvarili ni u svojim porodicama.
Umesto načela opšte brige za građane, umesto brige za unapređenje privrednog ambijenta i stvaranja stabilnog ekonomskog i društvenog okruženja, oni se bave tricama i kučinama, a ponajviše sobom i svojim džepovima.

Da nije istinito, bilo bi smešno.
Radoman Irić

Buy Me A Coffee

Popularno

PČINJSKI OKRUG: 15 pozitivnih na koronavirus

Prema poslednjim podacima Gradskog štaba za vanredne situacije u Vranju od 247 juče obrađenih uzoraka iz Pčinjskog okruga, ukupno je  kod 15 osoba potvrđen...