19.9 C
Vranje
utorak, 9 avgusta, 2022
NaslovnaReč po rečPočnimo ljubav iz početka

Počnimo ljubav iz početka

Kako i kada smo konkretno postali podeljeno društvo, ja lično ne mogu da se setim, a i učiteljica života, istorija ne beleži konkretan datum. Nebeski narod se od vajkada delio oko ovog ili onog, ali je bio jedinstven kad god prigusti. Elem, zadnjih godina je baš gusto, a opet čini mi se da jaz među ljudima nikada nije bio veći.

Delimo se na naše i njihove, na vaksere i antivaksere, sada na one koji misle da je Novak u pravu i one koji misle da nije… gotovo svakodnevno, gotovo svaka pojava u društvu izaziva tako jezivu podelu među ljudima bez mogućnosti kompromisa i razgovora da me lično zabrinjava stepen netolerancije na drugačije mišljenje. O politici ne želim ni da govorim jer Srbi su od vajkada glasali protiv nekoga iz inata onom drugom, jer dotle je stigao razvoj demokratije u Srba i ne možemo dalje da dobacimo.

U malim sredinama, poput Vranja, te podele su toliko očigledne, da komšije ne razgovaraju međusobno jer nemaju ista mišljenja kada je u pitanju imunizacija. Znam i porodicu gde je jedan brat Đilasov, a jedan Vučićev, eno majka im plače danima jer za Božić su se toliko posvađali da im je svima preseo praznični ručak.

Dele se ljudi na grupe i podgrupe, da mi dođe da zaplačem od nostalgije za vremenima kad kada se znalo da su se delili samo navijači na Zvezdaše i Partizanovce, pobiju se jednom godišnje na derbiju i to je to, nemam neke drame, ovo sada ne zna se odakle duva vetar i iz kog ugla podsvesti će istrčati neka suprotnost.

Nekada sam volela da razgovaram sa ljudima, da čujem drugačije stavove, da (uglavnom vrlo srčano) iznesem svoj stav, sada imam utisak da hodam po minskom polju, jer je pitanje sekunde kada će neko eksplodirati zbog nečega, jer korona ne postoji, jer vakcine nisu ispitane, jer Vučić je bog, a Đilas lopov i suprotno, jer ukrasi u gradskom parku su baš lepi, a ja sam zlobna, jer Zdravstveni centar je leglo korupcije, a ja cenzurišem komentare na tu temu i tako ……

Lepo sam sebi rekla ne pričaj sa ljudima o Kosovu, vakcinama, politici, gej populaciji, na spisak sam dodala i Novaka, a moraću da dodam još nekoliko stavki ili da svoje prijatelje, rođake i saradnike zamolim jednostavno da počnemo ljubav iz početka.

Zašto? Pa zato što je ljubav najlepša na početku, u toj fazi upoznavanja, u toj fazi zaslepljenosti i sveopšteg prihvatanja i uživanja u različitosti.

Zbog toga dragi moji + počnimo ljubav iz početka, dok još ima nade za čovečanstvo.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Popularno

Mladi Vranjanci spasili devojčici život

Nezgoda na bazenu kada je dvanaestogodišnja devojčica Teodora iz Vranja pala i izgubila svest imala je srećan epilog zahvaljujući učeniku sedmog razreda Petru Petroviću...

Konačno počinju radovi u Kosovskoj ulici