-1.5 C
Vranje
četvrtak, 27 januara, 2022
NaslovnaReč po rečZašto je Vladičin Han jedna velika tajna

Zašto je Vladičin Han jedna velika tajna

Čudo se ipak dogodilo: na zvaničnoj tabeli prosečnih zarada zaposlenih, koju vodi Republičkog zavoda za statistiku, Vladičin Han je, prvi put u svojoj istoriji, prestigao Vranje.
Sa prosečnom zaradom od 51.579 dinara, zaposleni u Vladičinom Hanu su, u februaru ove godine, iza sebe ostavili zaposlene u Surdulici (51.254) i Vranju (51.178 dinara). Da budemo još precizniji: zaposleni u ovoj opštini su lideri sa visinom zarada u kategoriji čak 13 opština Pčinjskog i Jablaničkog okruga. Zato je ovaj podatak za jednu ozbiljnu ekonomsko-sociološku analizu, imajući u vidu sve tržišne i druge parametre kojima raspolažu pre svih i Vranje u Surdulica.
Obratimo pažnju na samo nekoliko činjenica?
Pre samo deset godina Vladičin Han je bio „dolina siromašnih“ opština koja je od 2000. godine i početka tranzicije, redovno bila među deset lokalnih samouprava sa najmanjim zaradama u Republici Srbiji.
Stanovnici Vladičinog Hana su tada i bukvalno živeli sa onom jevrejskom kletvom „dabogda im’o, pa nem’o“ i tako jedva sastavljali kraj sa krajem.
Onda se, od 2012. godine, nešto dogodilo u glavama i funkcionera lokalne vlasti i vlasnika malih i srednjih preduzeće.
Od tada, iz godine u godinu, ekonomska moć i privrede i zaposlenih u Vladičinom Hanu, počeli su da jačaju brže od svih na jugu Srbije. No, dostići i prestići Vranje, u tu teoriju, tih godina, niko nije mogao da veruje.
Jer, Vranje je pre svega regionalni centar gde su sedišta zdravstva (1.500 zaposlenih), pravosuđa, policije, vojske, carine i svih moćnih državnih preduzeća tipa Elektro distribucije, Telekoma, Pošte… i privrednih megalomana tipa Alfa plam, BAT itd.

Surdulica takođe ima Knauf, Rosu, Vlasinske hidroelektrane, Bolnicu sa skoro 500 zaposlenih i Vlasinu, najveći ekonomski potencijal na jugu. A Vladičin Han ima Teklas – jedinu jaku firmu u koju se i građani opštine, i njeno rukovodstvo mogu da zakunu.
Kada upoređujemo Vladičin Han i Surdulicu, pored prosečnih zarada, da predočimo još jedan važan aspekt koga ne vide ni građani, ni lokalne vlasti, ni ekonomski analitičari.
Na kraju 2015. godine, Surdulica (4.033) je imala 935 zaposlenih više nege Vladičin Han (2.098).
Na kraju prošle godine, ta se razlika svela na samo 190, jer je Surdulica imala 4.454, a Vladičin Han 4.264 zaposlena.
Ali,…Vladičin Han ima nešto jače od svega pobrojanog i u Vranju, i u Surdulici, ima nešto što običan čovek ne vidi – zdrava i jaka mala i srednja privatna preduzeća koja počivaju na zdravim ekonomskim i tržišnim parametrima.
Dakle, zdrav i jak privatni sektor i dobra logistika lokalne samouprave, jedini su odgovor na pitanje zašto je Vladičin Han velika tajna?

Autor: Radoman Irić

Buy Me A Coffee

Popularno

IN MEMORIAM: Dr Dušan Spasić

Čuveni hirurg iz Surdulice dr Dušan Spasić, koji je živeo i radio u Beogradu  preminuo je u svojoj 64.godini života. Rođen je 28. januara...

Rekordan broj obolelih u jednom danu u Vranju

Poznata imena dobitnika Svetosavskih priznanja

IN MEMORIAM: Vladimir – Vlada Ranđelović