Naslovna Relax kutak IT Alibaba zaradila 56 milijardi dolara za jedan dan

Alibaba zaradila 56 milijardi dolara za jedan dan

Najveća Kineska kompanija za online trgovinu Alibaba, iza koje stoji milijarder Džek Ma, zaradila je 56 milijardi dolara, samo za jedan dan, za „Dan samaca“.

Prošle godine istog datuma Alibaba je zaradila „samo“ 36 milijardi dolara (242 milijarde juana), tako da ovogodišnja prodaja beleži rast od čak 42%.

Ove godine su online narudžbine bile moguće od 1. novembra pa sve do 12. iako je sam datum kada se „prazuje“ Dan samaca 10 novembra.

Ipak, rekordna zarada Ali Babe ostaje u senci zabrane Kineske Vlade za novu kompaniju ANT, iza koje takođe stoji Džek Ma. ANT je trebalo da u oktobru ponudi na berzi akcije vredne čak 71 milijardu dolara, ali je Kineska Vlada i Komisija za trgovanje akcijama sprečila da se to dogodi.

Da je ANT izašao na berzu, imao bi tržišnu vrednost od preko 400 milijardi dolara i postao bi najveća Kineska kompanija.

Ivan Trajković

Buy Me A Coffee
Ivan Trajković
Ivan Trajković
Novinar. Kolumnista. IT expert & edukator. Demokrata. PR & Public relations. Media consultant.

Popularno

Ana Ilić iz Vladičinog Hana dobitnica svetskog priznanja „crni biser“

Ana Ilić iz Vladičinog Hana diplomirani filozof, pesnikinja i kreativac koji pravi neverovatan spoj umetnosti i filozofije, koja nakon završenog fakulteta živi i radi...
COVID-19

KRIZNI ŠTAB: Vikend poluzatvoren, cvećare rade zbog Zadušnica

policija

Polio tasta benzinom i zapalio ga

Pronađena bomba u porodičnoj kući u Surdulici