13.1 C
Vranje
sreda, 25 maja, 2022
NaslovnaRelax kutakITKako je nastao Bitcoin

Kako je nastao Bitcoin

Bitkoin i kriptovalute su postale svakodnevnica u celom svetu, a redovna su pojava u svim vestima mejn-strim medija. Ali, vrlo mali broj ljudi zna šta su zapravo bitkoini i kako su nastali.

Naime, 2008 godine, osoba pod imenom Satoši Nakamoto je prva objavila rad na temu kriptografije u bankarskom sistemu i upotrebi digitalnih valuta. U to vreme, glavna elektronska plaćanja su bila putem debitnih kartica a PayPal je bio praktično jedini sistem slanja novca putem Interneta. Tajanstveni Satoši je takođe te 2008 objavio i verziju 1.0 softvera za rad sa bitkoinima, i pokrenuo sajt bitcoin.org.

10 godina kasnije, bitkoini su svetski prisutan i priznat sistem plaćanja, a skori skok vrednosti bitkoina je doveo do toga da su i mnogi poznati investitori i berzanski brokeri počeli da masovno ulažu u bitkoine.

Univerzitet u Kembridžu je procenio da trenutno postoji između 4 i 5 miliona bitkoin novčanika, i isti toliki broj bitkoin „rudnika“. Za one koji još uvek ne znaju, bitkoini nastaju u procesu zvanom „rudarenje“ gde računarski softver upotrebom matematičkih proračuna „pronalazi“ i stvara nove bitkoine.

Više od 200 hiljada kompanija u svetu prihvata bitkoin kao sredstvo plaćanja, a bitkoine možete zameniti i za bilo koju drugu valutu.

Što se tiče samog Satoši Nakamotoa, deset godina kasnije, zvanično, i dalje se ne zna njegov pravi identitet. Mnogobrojni bankari, naučnici,kompjuterski hakeri, pa i sam Elon Musk (vlasnik Tesle i idejni tvorac PejPala) su dovođeni u vezu sa nastankom biotkoina, ali to nikada nije dokazano.

Zahvaljujući popularnosti samog bitkoina, danas imamo i mnogobrojne druge kriptovalute, kao i tehnologiju Blockchain, o kojoj ćemo govoriti u nekoj od narednih kolumni.

„Job well done, Mr. Nakamoto!“

Ivan Trajković

Buy Me A Coffee

Popularno

PČINJSKI OKRUG: 15 pozitivnih na koronavirus

Prema poslednjim podacima Gradskog štaba za vanredne situacije u Vranju od 247 juče obrađenih uzoraka iz Pčinjskog okruga, ukupno je  kod 15 osoba potvrđen...