Pametni telefoni: Jedna kamera je bolja od tri?

152
Huawei P20 PRO

Svet mobilnih tehnologija se menja ogromnom brzinom. Do pre samo nekoliko godina, pametni telefoni su prevashodno bili namenjeni komunikaciji i pretraživanju Interneta. Danas su telefoni “do-it-all” sprave — rade sve!

Na telefonu možete snimati video, fotografisati, dopisivati se putem velikog broja društvenih mreža, igrati najnovije igrice i slušati muziku u HiFi kvalitetu.

Kamera i kvalitet videa je jedna od funkcija koju proizvođači najviše reklamiraju kod novih modela. Mnogi telefoni imaju dve, a neki od najnovijih modela i po tri kamere. Tako Huawei P20 Pro poseduje 3 kamere, glavna ima senzor rezolucije 40 megapiksela, dok druga kamera ima 20 megapiksela i crno-beli senzor, koji pomaže u fotografisanju u uslovima slabe vidljivosti. Treća kamera je senzor od 8 megapiksela i poseduje optički zum od tri puta. P20 takođe ima sočiva čuvene marke Leica.

iPhone X, najmoćniji telefon iz Applea, ima dve kamere od 12 megapiskela, sa širokougaonim i telefoto objektivima f/1.8 i f/2.4.

Samsung ima nekoliko telefona koji su namenjeni ozbiljnom fotografisanju — S9, S9 Plus i Note 8, kao i upravo predstavljeni Note 9. Mnogi korisnici smatraju Samsungove telefone za najbolje u svetu fotografija, mada su takvi utisci uvek više subjektivni.

Treba reći i da najveći broj novih smartfonova snimaju video u rezoluciju 4K ili Ultra-high definition, a praktično svi telefoni zadnjih par godina mogu snimati Full HD video u 1080p formatu. Ono što je veoma bitno kod snimanja videa je da li telefon poseduje opciju stabilizacije snimka, bila ona optička ili digitalna, što ima ogroman uticaj na kvalitet samog snimka.

I na kraju, Googleov telefon Pixel 2 XL ima samo jednu kameru od 12 megapiksela sa f/1.8 objektivom — ali veliki broj poznavaoca tehnologije i fotografije tvrdi da upravo ovaj Pixel pravi najbolje fotografije. Ono što izdvaja ovaj telefon je da njegova kamera poseduje poseban softver i algoritme, koji omogućavaju da sam telefon podesi najbolje vrednosti za dobru fotografiju.

Današnji svet je svet selfija, tagova i društvenih mreža. Za dobru fotografiju vam je potreban i dobar telefon — ali za koji se odlučiti? To najviše zavisi od količine novca koju želite da potrošite — ovde treba reći da i već za oko 200 dolara možete nabaviti neki Lenovo, Asus ili Xiaomi telefon koji su ne samo odlični telefoni, već i imaju fenomenalne kamere.

A da li je jedna kamera bolja od dve ili tri — to je na vama da otkrijete!

Ivan Trajković