Saveti za bezbednu online kupovinu

106

Kupovina preko interneta je kako u svetu, tako i kod nas postala svakodnevna pojava, a čini se da je iz dana u dan sve popularnija pre svega zbog praktičnosti kupovine na dohvat ruke i velikom izboru proizvoda i usluga. Ipak, postoje i oni koji u širokom luku zaobilaze internet kao sredstvo kupovine usled straha od brojnih prevara i malverzacija, ali i neupućenosti.

Ne možemo reći da nisu sasvim u pravu, pre svega jer je online kupovina itekako isplativa mnogim prevarantima i zlonamernim korisnicima, koji koriste neznanje i neinformisanost potrošača kako bi ih prevarili i sebi nelegalno pribavili materijalnu korist.

Zato je važno da, pre nego što se upustite u online kupovinu, razmislite o mogućim posledicama vaših akcija na internetu i preduzmite mere predostrožnosti, kako biste na miru uživali u čarima online šopinga.

1Koristite pouzdane internet adrese

Pre unosa bilo kakvih ličnih ili finansijskih podataka, proverite da li je internet adresa na kojoj se nalazite legitimna i bezbedna. Najlakši način da to proverite jeste da potražite “https” oznaku na početku web adrese sajta sa kojeg planirate da kupujete.

Ukoliko ne vidite “s” na kraju “http” oznake, to onda znači da sajt nije šifrovan i da vaši podaci neće biti bezbedni, jer sva legitimna mesta za kupovinu moraju da imaju potpunu oznaku – “https”.

Jedna od online platformi koja poseduje bezbednosni sertifikat jeste i platforma za prodaju i kupovinu Moj Trg, gde možete pronaći veliki broj oglasa, a na vama je da selekcijom odaberete ono što vam je potrebno, a potom brzo i lako stupite u kontakt sa oglašivačem.

2Koristite samo proverene aplikacije za kupovinu

Kada je reč o aplikacijama, osnovni savet jeste da aplikacije za kupovinu preuzimate samo iz pouzdanog izvora kao što su recimo Google Play za android telefone ili Apple App Store za iPhone uređaje.

Često se dešava da zlonamerna aplikacija traži od vas informacije koje zapravo nisu potrebne da biste obavili kupovinu, kao što je na primer pristup vašim kontaktima ili datum rodjenja. To rade jer što više informacija o vama prikupe lakše mogu da ukradu vaš identitet.

Zato vam preporučujemo da pažljivo pregledate komentara korisnika pre preuzimanja bilo koje aplikacije, kao i recenzije aplikacije kako biste se uverili kakve stavove imaju ostali korisnici.

3Proverite detaljno podatke o prodavcu

Svako ko kupuje sa interneta, sigurno se bar jednom nakon narudžbine zapitao da li će dobiti željeni proizvod, kao što je na slici, pa čak i da li će ga uopšte i dobiti. Mnoge web stranice nude luksuzne predmete poznatih brendova po veoma niskim cenama, pa treba znati da se uglavnom iza ovakvih sumnjivih stranica kriju prevaranti čiji je cilj da vam uzmu novac.

Za uzvrat ćete dobiti falsifikovanu robu daleko manje vrednosti, koja ni po čemu nije slična opisu u oglasu ili vam čak uopšte neće ni poslati proizvod.

Kako ne biste došli u ovakvu ili sličnu situaciju potrebno je da dobro proverite izvore od kojih kupujete robu i da kupujete samo od prodavaca sa dobrom reputacijom. Takođe, na mnogim popularnim sajtovima, osim ocena koje ostavljaju potrošači, možete pronaći i fotografije koje šalju zadovoljni ili nezadovoljni korisnici, a na kojima možete videti realan izgled proizvoda.

4Ažurirajte softver na uređaju sa kog obavljate kupovinu

Ažuriranje softvera je jedna veoma praktična stvar koju možete da uradite kako biste zaštitili svoje podatke, ali mnogi ljudi to jednostavno zanemare. Softverska ažuriranja koja “iskaču” kao upozorenje se objavljuju kako bi se poboljšala bezbednost i borba protiv novih napada koji se stalno razvijaju.

Ma koliko vam bilo dosadno da čekate da vaš računar prođe kroz ažuriranje i ponovno se pokrene, morate imati na umu da su sve zaštitne prednosti, koje se dobijaju tim putem, vredne toga. Zato, sledeći put kada vidite upozorenje da ažurirate softver, obavezno to i uradite.

5Instalirajte pouzdan antivirus

Instaliranje antivirus programa, kao i redovno ažuriranje istog, je veoma važan proces koji morate obaviti u svakom uređaju koji koristite, a posebno ako želite da se zaštitite od zlonamernog softera.

Mnoge antiviruse možete pronaći besplatno na internetu, a svakako je bolja opcija da platite kompletan bezbednosni paket za računar, koji će imati antivirusni softver. Takav antivirus se sa velikom pouzdanošću bori protiv neželjene pošte i piratskih napada sa web sajtova.

Online kupovina nam je svima znatno olakšala život i svakako je da treba ići u korak sa modernim tekovima i ne izbegavati ovaj vid kupovine, samo zato što postoji mogućnost da budete prevareni. Veliki broj online shop-ova radi na zakonski legalan način, a ukoliko poslušate naše savete sigurno je da ćete moći da se zaštitite i sami od pokušaja malverzacije.