24.9 C
Vranje
nedelja, 2 oktobra, 2022
NaslovnaRelax kutakITSega najavila povratak igrice naše mladosti

Sega najavila povratak igrice naše mladosti

Japanska kompanija Sega je najavila izlazak novog modela (stare) konzole Sega Genesis, u Evropi i na Balkanu poznatije kao Mega Drive. Ova 16-bitna konzola je bila dominantna na svetskom gaming tržištu sve do polovine 90-ih godina prošlog veka, a glavni konkurent joj bio Super Nintendo ili SNES.

Genesis Mini će, naravno, imati HDMI izlaz za moderne televizore i monitore, i ugrađene igrice, među kojima će svakako biti Segini veliki hitovi Sonic the Hedgehog i Star Fox.

Nintendo je napravio nešto slično prošle godine sa svojom SNES Mini konzolom, koja je takođe imala ugrađene popularne Nintendove naslove – Super Mario i Donkey Kong.

Ovaj retro gaming trend je izuzetno popularan u Japanu i Aziji – 90% ovih retro konzola se proda na tim tržištima, te su ovakvi uređaji i retki i dosta skuplji u Americi i Evropi.

Za one koji žele da ponovo igraju igrice sa svojih starih kertridža, ali u modernom ruhu, postoji i konzola Retron 5 kompanije Hyperkin, koja podržava originalne igrice za Nintendo, Genesis i Game Boy Color, a možete koristiti i orginalne kontrolere. Sve igrice se prikazuju u modernoj HD rezoluciji.

Zanimljivo je i da na You Tube postoji na desetine hiljada videa sa starim igricama i retro konzolama i većina njih ima na milione pregleda. Retro trend ide dotle da mnogi entuzijasti kupuju ili sastavljaju retro kompjutere iz 90ih na kojima igraju stare (ali fenomenalne) naslove za DOS, Windows 3.1 i Windows 95.

I na kraju, verovali ili ne, dve Korejske kompanije planiraju ponovnu proizvodnju legendarnog Commodorea C64 u takođe mini varijanti i sa ugrađeni igricama!

Šta reći – izgleda da je budućnost u prošlosti!

Ivan Trajković

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Popularno

Najzanimljiviji svadbeni običaji u Srbiji

Venčanje dvoje ljudi prema tradicionalnom shvatanju predstavlja ovekovečenje iskonske ljubavi, a brak se smatra jednom od Svetih Tajni. Skladno tome, na našem području su...

Rock festival ,,Downhill“ u Vranju

Tijani iz Vranja je potrebna naša pomoć

Miholjski susreti sela u Katunu