9.1 C
Vranje
sreda, 7 decembra, 2022
NaslovnaRelax kutakTihi hroničar istorije grada

Tihi hroničar istorije grada

Slobodan Stojković iz Vranja je penzionisani policijski službenik. Svoje penzionerske dane provodi na malo neuobičajen način, jer je svoj hobi i ljubav prema fotografiji pretvorio u svojevrsnu online hroniku koja istovremeno svedoči o istoriji grada i beleži njegovu današnjicu. Ljubav prema fotografiji datira još 1978. godine, a cela priča sa stranicom „Vranje i okolina“, je započela sasvim slučajno.

Fotografiju sam zavoleo odavno, kad sam bio u prilici da steknem neka znanja o tada još uvek kod nas aktuElnoj crno – beloj fotogRAFIJI. Poznavao sam ceo taj proces od fografisanja, razvijanja filma, izrade fotografije u mračnoj komori fiksatorima, utvrđivačima, radeći u laboratoriji MUP – a – započinje priču Stojković.

Priznaje da nije očekivao da će njegove fotografije toliko zainteresovati javnost, da će se deliti na mrežama i da će biti objavljivane u medijima i korišćene za turističku promociju grada.

Grupa je nastala slučujno, odnosno napravio sam je sa cilјem da negde „u oblacima“, sačuvam veći broj fotografija koje imam, a nemam bezbednog prostora za skladištenje. Tada nije bilo ,,i cloud- a“,drop ,,box-ova“, odnosno nisu  zaživeli. E, onda je moj bratanac Aleksandar to video i ubacio u grupu sve svoje prijatelјe, tako da sam sam ja počeo sutradan da ubacujem fotografije u grupu koja je već imala 500 članova mojih i njegovih prijatelјa što u startu nije dozvolјavalo puko odlaganje i skladištenje fotografija pa sam promenio ime grupe u ovu koju nosi i sad. Tako je počelo – priseća se Slobodan Stojković.

Na pitanje zašto sve to radi, i koji mu je krajnji cilj, odgovara sa osmehom na licu i kaže da je teško objasniti jer postoji više razloga.

Osim što volim svoju državu i grad u kome sam rođen i u kome živim, volim prirodu odnosno okolinu isto koliko i grad. Volim sportove kojima sam se i bavio i to više njih. Volim svoju i druge porodice, njenu celinu. Na sve stvari gledam sa one lepše strane pa i na fotografiju.  Moram da priznam da nemam nikakve cilјeve u pogledu očuvanja ili spašavanja nekakve istorije od zaborava, jer ja to radim iz zadovolјstva, ali imam ambiciju da makar podstaknem na rad neke kojima je to profesija  – objašnjava  ovaj skromni čovek koji vidi samo lepe stvari  iza objektiva foto aparata.

Njegov „osećaj za lepo“, mnogi ne mogu da shvate, jer kako se kaže lepota je u oku posmatrača, a Stojković na svojim fotografijama želi da prenese i sačuva od zaborava upravo tu lepotu.

Naročito mi je drago kad mi ljudi u privatnim porukama napišu da stvarno preterujem sa nadrealističnim pogledom na sve kroz fotografiju, jer kao sve personifikujem, a u stvari ne shvataju da ja to namerno radim odnosno da ću uvek ispred prazne klupe  na šetalištu gde je mnoštvo bačenih lјuski od semenki ja uvek uslikati izlivene nosače od klupe ili drvo pored nje, a ne hrpu lјusaka ili kantu za otpatke – objašnjava Stojković.

Grupa „Vranje i okolina“, broji skoro 9000 članova, a Slobodan gotovo svakodnevno sa pratiocima deli najlepše prizore, ne samo iz Vranja već iz celog Pčinjskog okruga.

Napomena: Fotografije korišćene u tekstu deo su bogate privatne arhive Slobodana Stojkovića

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Popularno

Izložba slika „Sila je sa nama“ Dr Miladina Otovića iz...

U Galeriji Narodnom muzeja u Vranju u četvrtak, 24. novembar 2022. godine, sa početkom u 18 sati biće otvorena izložba slika vrsnog umetnika iz...

PONOVO RADI BIOSKOP: Dva filma na repertoaru

Oduzeta veća količina rezanog duvana