-10.7 C
Vranje
subota, 22 januara, 2022
NaslovnaCOVID -19Velika pobeda male opštineBaka Đurđa iz Radovnice pobedila koronu u 111. godini, a njena teška...

Baka Đurđa iz Radovnice pobedila koronu u 111. godini, a njena teška životna priča dirnula je Srbiju

Đurđa Stojković (111) iz planinskog sela Radovnica kod Trgovišta, medicinski je fenomen barem iz dva razloga. Prema zvaničnim podacima ona je najstariji stanovnik Srbije, ali i neko ko je u tim godinama uspeo da pobedi koronu.


Takođe, kada je zbog ovih činjenica dospela u medije, na videlo je izašla i njena teška životna priča, koja je dirnula Srbiju. Baka Đurđa bi po priči trebalo da ima čak 110 ili 111 godina, jer su je roditelji u ono vreme prijavili kasnije njeno rođenje, pa se ona zvanično vodi da ima 108. Izrodila je 11 dece, a trenutno živi sa sinom i snajom u jedom delu kuće, dok je u drugom još jedan njen sin. Čitav život bake Đurđe bio je težak i ispunjen nemaštinom.

Kako pričaju njeni sinovi, od rane mladosti je išla u nadnicu, vodeći i sa sobom decu. Onu najmanju bi stavila u tzv. ljuljku, odnosno, platno, ćebe ili ćilim, koje bi bilo zavezano s jednog kraja drveta na drugi. Tu je dete spavalo i ljuljuškalo se dok bi ona radila.


Ona je za to vreme išla da žanje žito, okopava kukuruz ili sakuplja seno. Kad padne noć, onda bi joj te komšije kod kojih je radial, dale činiju brašna I kašiku soli , kako bi deci umesila hleb.

Život moj je težak. Najstarije dete ima 90 godina. To je ćerka koja živi u Makedoniji.
Najmlađe dete, ne znam koliko godina ima sad. Teško mi je da hodam, da ležim, slabo čujem i gotovo ništa ne vidim – govorila je ranije baka Đurđa.

Ona je poslednjih pet godina jedva pokretna. Do tada radila je gotov sve poslove. Mesila hleb, prala ručno, išla u šumu i na leđima donosila grane za ogrev, vadila krompir na njivi, brinula o deci. Baka Đurđa ima 53 unučića i 46 praunučića. Prema priči Miljane Stojanović Zlatković, predsednice opštine Trgovište, baka je dobro, dementna je i slepa.

Baka nije socijalno ugrožena, porodica je korisnik socijalne pomoći, kao i sredstava tuđe nege i pomoći. Dobro se oseća, o njoj brinu sin i snaja – kaže predsednica opštine.

Baku su koronom najverovatnije zarazili sin i snaja. Doktor Novica Živanović, direktor Doma zdravlja u Trgovištu ispričao je da je baka imala lakšu kliničku sliku i uspela da pobedi virus.

Sin i snaja su bili pozitivni. Kada je kod članova porodice potvrđen virus testirali smo baku i 4. decembra je kod nje potvrđen covid 19. Imala je temperaturu i davali smo joj terapiju intravenozno. Ovo je jedna složena situacija i težak pacijent, koji nije izmeštan iz kuće,već smo je pratili i lečeli tako što smo je posećivali. Ukućani su primali terapiju duže od nje, ona je na sreću uspela uz malu medicinsku pomoć da izađe iz bolesti. Oporavila se potpuno i s obzirom na sve okolnosti ona je sada stabilno – pojašnjava Živanović.

Opština Trgovište je jedna od najsiromašnijih u zemlji, prepoznatljiva i po brojnim ovakvim slučajevima, ljudi koji imaju preko 90 godina i žive u veoma lošim uslovima, rasuti po planinskim mahalama. Nakon što je zbog korone šira javnost saznala za baku Đurđu, krenule su i brojne akcije prikupljanja pomoći, kako bi se ovoj porodici olakšao život.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane opštine Trgovište. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Buy Me A Coffee

Popularno

IN MEMORIAM: Dr Dušan Spasić

Čuveni hirurg iz Surdulice dr Dušan Spasić, koji je živeo i radio u Beogradu  preminuo je u svojoj 64.godini života. Rođen je 28. januara...

IN MEMORIAM: Branimir Bane Nedeljković

Zgažene ovce kod sela Pavlovac

IN MEMORIAM: Vladimir – Vlada Ranđelović