Bezbolni porođaji od 1. septembra

893

U Službi ginekologije i akušerstva, vranjskog Zdravstvenog centra od 1. septembra radiće se takozvani bezbolni porođaji. Reč je o upotrebi epiduralne anestezije, koja će prema rečima dr Gordane Đorđević načelnice Ginekologije , biti dostupna svim pacijentkinjama.

Radili Smo i do sada ali sporadično i zbog toga smo prekinuli sa tim, jer ako neka usluga nije dostupna svim pacijentkinjama, onda je ne treba sprovoditi. Organizaciono treba da se postigne dogovor sa anesteziolozima i od 1. septembra će ova usluga biti besplatno dostupna svim ženama – kaže dr Đorđević.

U međuvremenu u Dispanzeru Doma zdravlja žene će moći da se informišu kod izabranih ginekologa o prednostima ovakve vrste porođaja.

Dr Slavče Atanasković načelnik vranjske Anastaziologije, kaže da postoji spremnost lekara anesteziologa da se ozbiljno pristupi ovom poslu.

Bitna je dobra saradnja između nas i ginekologa. Reč je o jednoj metodi koja je dobra i za majku i za dete i bitno je da se buduće porodilje informišu i da shvate da to nije nikakav bauk – kaže ovaj anesteziolog.

Doktor Antanasković kaže da je mnogo prednosti ovakvog porođaja i podseća da je dr Miroljub Džikić uveo tu metodu još 2000. godine te da je u tom periodu obavljeno blizu 100 porođaja, ali da je njegovim odlaskom iz vranjskog Zdravstvenog centra došlo do pada interesovanja i prosto je prestao da se radi epiduralni porođaj.