16 C
Vranje
nedelja, 26 juna, 2022
NaslovnaVestiDruštvoEparhija najavila proslavu Surduličkih mučenika u Surdulici

Eparhija najavila proslavu Surduličkih mučenika u Surdulici

Eparhija Vranjska najavila je proslavu Surduličkih mučenika u Surdulici. 28.maaj 2022. godine u Hramu Svetog velikomučenika Georgija u 17 sati biće održano praznično bdenije, a u surduličkom kulturnom centru u 19 sati biće održana Svečana akademija,  a sat vremena kasnije planirano je otvaranje izložbe „Sveti Vikentije Mitropolit skopski“.

Centralna proslava je je u nedelju 29. Maja kada će najpre u devet sati biti održana Sveta arhijerejska Liturgija u Hramu Svetog velikomučenika Georgija u Surdulici.U 10: 30 litija do „Duboka Dolina“, stratišta iz Prvog svetskog rata i postavlјanje spomen obeležja na istom, a u podne  Slavska trpeza kod Hrama Svetog velikomučenika Georgija.

Eparhija Vranjska organizuje basplatan prevoz iz Vranja i Bujanovca za Surdulicu, povodom ovog događaja za nedelju 209. maj. Polazak iz Vranja je u osam časova ispred Sabornog hrama, dok će vernici iz Bujanovca moći da krenu u sedam sati, a polazak je ispred Crkve Svetog Petra i Pavla. Prijave za polazak iz Vranja mogu se obaviti pozivom na broj 066 888 7194 , a za Bujanovac 063 767 8928.

U toku Prvog Svetskog rata, bugarski okupatori, učinili su velike zločine na prostoru Surdulice i okoline. Ubijeno je između 4000-6000 Srba čije su kosti rasute na više stratišta u Surdulici i okolini. Nјima u spomen, 1924. goodine podignuta je spomen-kosturnica u kojoj su pohranjene kosti surduličkih mučenika. Osvećenje spomen-kosturnice izvršio je Patrijarh srpski Dimitrije, a činu osvećenja prisustvovao je kralј Aleksandar Karađorđević sa Vladom Kralјevine Jugoslavije. Bugarski fašistički okupatori su ponovo, 1943. godine učinili nove zločine, kako na živima, tako i na mrtvim mučenicima srušivši spomen-kosturnicu i rasejavši kosti surduličkoh mučenika po okolini Surdulice. I to je potrajalo sve do 2004. godine kada je otpočela, a 2008. godine završena obnova spomen-kosturnice. Po Božijem promislu, na starom surduličkom groblјu, kod crkve sv.Pantelejmona u Donjem Romanovcu, pronađen je deo zemnih ostataka surduličkoh mučenika i oni su 2010. godine premešteni, da počivaju, u spomen-kosturnici. Na predlog episkopa Pahomija, Sveti Arhijerejski Sabor SPC je maja 2017. godine, na svom redovnom zasedanju proglasio surduličke mučenike za nove svetitelјe i upisao ih u kalendar svetih. Nјihov dan se obeležava 16. maja (po starom)/29.maja (po novom kalendaru).

 

Buy Me A Coffee

Popularno

Jeleni iz Surdulice hitno potrebna pomoć dobrih ljudi

Jelena Vukojević je rođena 1985. godine  u Surdulici gde je do punlestva živela  u selu Leskova Bara. Udata je u Beogradu i majka dvoje...

Pionirke ŽFK Dinamo četiri dana u Beču