5.5 C
Vranje
četvrtak, 2 decembra, 2021
NaslovnaVestiDruštvoMerenja emisije gasova u fabrici Knauf Insulation pokazala da nema povećanih koncentracija...

Merenja emisije gasova u fabrici Knauf Insulation pokazala da nema povećanih koncentracija štetnih materija

Prema poslednjim merenjima emisije gasova koja su izvršena tokom septembra u fabrici Knauf Insulation u Surdulici, nema povećanih koncentracija štetnih materijama, saopšteno je iz ove kompanije jutros.

Redovne kontrole vazduha tokom tri ponovljena merenja neposredno na dimnjacima i u krugu fabrike, a kako je propisano po samoj Uredbi o zaštiti životne sredine, pokazale su da su svi parametri značajno ispod dozvoljenih i da sam rad Fabrike ne ugrožava životnu sredinu.
Drugo redovno godišnje merenje je vršila akreditovana laboratorija u skladu sa SRPS ISO/IEC 17025 (iz registra ATS – Akreditaciono telo Srbije) i svi podaci se dostavljaju Agenciji za zaštitu životne sredine i Republičkoj inspekciji za zaštitu životne sredine. Kao i sva druga dosadašnja merenja, i ovo će uskoro biti dostupno na sajtu Agencije.

Merenja su vršena na osnovu zakonom propisanih pravila, tokom tri dana 16. 17. i 21. septembra i svi rezultati su upoređivani sa Uredbom o graničnim vrednostima zagađujućih
materija u vazduhu iz stacioniranih izvora zagađenja, osim postrojenja za sagorevanje. Merne jedinice ni jedanput nisu zabeležile povećanu koncentraciju ugljenmonoksida, azotnih oksida, sumpornih oksida, fluora, praškastih materija, hlora, amonijaka, formaldehida, fenola i drugih materija.
Knauf Insulation nastavlja da posluje po svim propisima Srbije i Evropske unije, vrši sva potrebna merenja, uklanja otpad, a ponavljamo i da će u narednom periodu biti izvršene značajne investicije u unapređenje proizvodnje i zaštite životne sredine u okviru globalne kampanje „Za bolji svet“. O svemu ovome je obaveštena i lokalna vlast sa kojom je u prethodnom periodu bila organizovana i akcija ozelenjavanja radi poboljšanja kvaliteta života žitelja opštine.


O kompaniji Knauf Insulation uspešno posluje u Srbiji više od 15 godina. Nedavno je, u okviru svoje strategije održivosti „Za bolji svet“ sproveo sadnju preko 300 stabala drveća na teritoriji opštine Surdulica i mesne zajednice Belo polje. Krajem prošle godine, sprovedena je akcija pokrivanja brda unutar fabrike koje sada služi kao izvor sirovine za reciklažu.

Od leta je u planu sređivanje parking prostora za kamione u blizini fabrike, a početkom 2022. i nova investicija vredna 19 miliona evra, koja podrazumeva ugradnju novog, većeg dimnjaka i ugradnju novih filtera. Sa ovom investicijom, ukupna ulaganja kompanije u Srbiji od njihovog dolaska 2005. godine prevazići će 50 miliona evra.

Kako je VOM ranije uzveštavao ovo je jedna od retkih kompanija na jugu Srbije koja zapošljava osobe sa invaliditetom.

Kompanija Knauf Insulation važi za jedno od najcenjenijih imena u svetu termoizolacije. Iz fabrike u Surdulici kamenom vunom se snabdeva srpsko, ali i tržišta Rumunije, Bugarske, Grčke, Severne Makedonije, Crne Gore i Albanije. U Srbiji je članica Nemačko-srpske privredne komore (AHK) i mnogih drugih strukovnih i privrednih udruženja. Na taj način ne samo da ulaže u svoj razvoj, već zajedno sa drugim velikim investitorima, pomaže dalji razvoj i Srbije i Pčinjskog okruga i same Surdulice.

Buy Me A Coffee

1 KOMENTAR

1 Komentar
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
JohnDou
JohnDou
Gost
1 mesec pre

U 100 marke kume da su merili kad fabrika nije radila. Tako i u Brankovu mere buku… u nedelju ujutru. Cirkus drzava!

Popularno

IN MEMORIAM: Saša Stojković – Babačko

U ranim jutarnjim satima u niškom Kliničkom centru, nakon kraće bolesti u Nišu u 58. godini preminuo je vlasnik i glavni i odgovorni urednik...

Epidemiološki presek: Manje obolelih, dvoje preminulih

Zdravstveni centar dobio novi savremeni skener