28.3 C
Vranje
petak, 19 avgusta, 2022
NaslovnaVestiDruštvoU toku pripreme za popis stanovništva

U toku pripreme za popis stanovništva

Republički zavod za statistiku (RSZ) realizovaće Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Republici Srbiji u periodu od 1. do 31. oktobra 2022. godine. O pripremama za predstojeći popis na teritoriji grada Vranja govorio je Dušan Aritonović, načelnik Gradske uprave.

U toku je obuka instruktora za popis koji će biti održan u toku oktobra meseca. Angažovano je 20 instruktora za Grad Vranje, četiri za gradsku opštinu Vranjska Banja i instruktori za opštine Vladičin Han, Surdulica i Trgovište. Veoma je važno što je prilikom izbora instruktora napravljena dobra selekcija, tako da će to umnogome olakšati predstojeći posao – rekao je Aritonović danas izabranim medijima, a preneo je Sajt grada Vranja.

Ovim povodom u Vranju je boravila Žaklina Glišić Stošić, regionalni koordinator Republičkog zavoda za statistiku za Jablanički i Pčinjski okrug i načelnica Odeljenja statistike u Leskovcu.

Popis je najkomleksnije i najznačajnije statističko istraživanje koje se sprovodi u svim zemljama sveta u istoj periodici, svake desete godine. Bilo je odlaganja zbog korone, ali  se uspešno počelo sa pripremama i trenutno se realizuje obuka za opštinske instruktore. Raspisan je Javni poziv za popisivače, koji je počeo 22. jula i traje do 5. avgusta. Osnovni uslovi za popisivače su: da imaju državljanstvo Republike Srbije, da su u trenutku prijave punoletni, da imaju završenu najmanje trogodišnju srednju školu, da nisu osuđivani, da protv njih nije pokrenut krivični postupak i imaju boravište i prebivalište na teritoriji opštine za koju se prijavljuju. Pored opštih uslova, predviđeni su i posebni uslovi i to informatička pismenost. Koristim priliku da pozovem sve zainteresovane građane da se prijave. Rang lista za popisivače biće objavljena 10. avgusta, a njihovo angažovanje počinje 23. septembra i traje do 31. oktobra. Obuka za popisivače biće sprovedena u periodu od 29. avgusta do 16. septembra – istakla je Glišić Stošić.

Za predstojeći popis na teritoriji Grada Vranja i gradske opštine Vranjska Banja biće angažovano 140 popisivača.

Izvor: Grad Vranje 

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Popularno

Požar u naselju Sobina (FOTO)

Požar koji je danas oko 15 sati izbio u ulici Sime Stojmenovića u vranjskom naselju Sobina uznemirio je stanovnike ovog dela grada. Brzom intervencijom...

Saobraćajna nezgoda kod Pržara